• Sâmbătă, oamenii au protestat din nou, iar muncitorii au intrat în grevă în unele orașe.
  • Alianța politică a lui Macron nu are o majoritate absolută în Adunarea Națională, camera inferioară a Franței, dar el mizează pe sprijinul republicanilor conservatori.
  • Macron a încercat în ambele sale mandate de președinte să reformeze sistemul de pensii din Franța.

Senatul Franței a votat sâmbătă seara pentru a aproba controversatul plan al președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Senatul a adoptat reformele cu 195 de voturi pentru și 112 împotrivă, în timp ce proteste majore au continuat în orașe precum Paris, Nisa, Lyon și Toulouse. „După sute de ore de discuții, Senatul a adoptat planul de reformă a pensiilor”, a scris premierul Elisabeth Borne pe Twitter. „Este un pas cheie pentru a face posibilă o reformă care va garanta viitorul sistemului nostru de pensii.”

Ce urmează pentru legislația privind pensiile?

O comisie va lucra acum la un proiect final al proiectului de lege, care va fi apoi înaintat din nou Senatului, precum și Adunării Naționale pentru un vot final.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Alianța politică a lui Macron nu are o majoritate absolută în Adunarea Națională, camera inferioară a Franței, dar el mizează pe sprijinul republicanilor conservatori.

Cu toate acestea, în cazul în care guvernul nu poate asigura o majoritate, Borne ar putea să impună legislația fără un vot în temeiul articolului 49/3 din Constituția franceză, un instrument extrem de controversat care este rar folosit.

Protestatarii ies din nou în stradă

Sâmbătă, oamenii au protestat din nou, iar muncitorii au intrat în grevă în unele orașe. Sindicatul CGT a declarat că aproximativ un milion de persoane au ieșit în stradă sâmbătă, dar Ministerul de Interne a estimat o participare de 369.000 de persoane – mai mică decât la protestele anterioare.

În Paris, în unele cartiere au început să se acumuleze gunoaie necolectate, iar companiile aeriene au fost nevoite să anuleze aproximativ 20% din zborurile programate pe aeroporturile franceze. „Aceasta este întinderea finală”, a declarat sâmbătă Marylise Leon, liderul adjunct al sindicatului CFDT, pentru postul de televiziune Franceinfo. „Sfârșitul jocului este acum”.

Unii reprezentanți ai sindicatelor au adus în discuție chiar ideea unui referendum privind planul lui Macron de a crește vârsta de pensionare. „Dacă este atât de sigur, tot ce trebuie să facă președintele este să întrebe oamenii”, a declarat Philippe Martinez, de la sindicatul CGT, de stânga dură.

Macron a încercat în ambele sale mandate de președinte să reformeze sistemul de pensii din Franța. Majoritatea țărilor vest-europene comparabile din punct de vedere economic au o vârstă de pensionare de 65 de ani, sau chiar mai mult în unele cazuri, multe dintre acestea, precum Germania, plănuind, de asemenea, să crească această vârstă în următorii ani