• Din 32.000 de persoane programate la vaccinare cu AstraZeneca, s-au prezentat 13.800.
  • EMA a recunoscut că poate exista o legătură între acest vaccin și cazurile de tromboză.
  • Ținta de 33 de milioane de imunizări se va atinge abia în martie 2022.

Spaniolii nu mai vor să se vaccineze cu AstraZeneca, chiar dacă ministrul Sănătății le spune că ar trebui să aibă încredere în ser.

Fenomenul a izbucnit după declarațiile contradictorii sosite săptămâna aceasta de la Agenția Europeană a Medicamentului și după decizia Spaniei de a folosi vaccinul AstraZeneca doar la cei între 60 și 65 de ani.

Din cele 32 de mii de persoane programate la vaccinare cu AstraZeneca, la Madrid, nu s-au prezentat decât 13.800. Este vorba de un abandon de 56%, înregistrat doar vineri la centrele de vaccinare din capitala Spaniei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce face guvernul ca să-i îndemne pe oameni să se vaccineze

Guvernul încearcă să calmeze populația, precizând că toate vaccinurile sunt sigure și au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, după ce au fost folosite cel puțin 2,4 milioane de doze de la AstraZeneca.

După ce EMA a recunoscut miercuri că poate exista o legătură între acest vaccin și cazurile de tromboză, spaniolii au decis să-l folosească pentru cei cu vârste între 60 și 65 de ani.

Ce șanse are Spania să atingă imuntatea de grup la vară

Există șanse, dar cu ritmul de vaccinare din ultima săptămână, ținta de 33 de milioane de imunizări se va atinge de-abia în martie 2022. Ca să fie respectat termenul, vaccinarea din Spania va trebui să se mărească de cel puțin 2,5 ori ca să fie imunizați 1,4 milioane de oameni pe săptămână.

În ciuda piedicilor create de AstraZeneca, graficul vaccinării crește, iar cel mai nou record a fost de 450.000 de vaccinări într-o zi.