• În 2004 s-a adoptat scutirea angajaţilor din IT pe venit
  • Numărul din prezent al specialiştilor este de 10 ori mai mare
  • Dacă ar fi impozitaţi, lunar s-ar colecta 75 milioane de lei

IT-iștii din România sunt supărați pe deputatul PNL Florin Roman. Acesta a cerut să vadă câți angajați din IT sunt scutiți de impozitul pe venit. Răspunsul a venit de la Ministerul de Finanțe, 67.000 de oameni au beneficiat de această scutire în luna ianuarie.

Contribuția de care au fost scutiți înseamnă 75 de milioane de lei. Cei care lucrează în industria IT spun că vor pleca la muncă în străinătate dacă Guvernul le va opri aceste scutiri de impozite.

Cred că ar trebui să se uite şi în partea cealaltă. Ok, ăsta este impactul bugetar, dar care este beneficiul. Şi acolo avem un beneficiu destul de mare. Într-un fel se contrabalansează această scutire de impozit cu valoarea adăugată pe care o aduc aceste servicii în exporturile României. Există o cerere foarte mare, companiile sunt conştiente că nu există oameni formaţi şi investesc în formarea lor.”, a explicat Tiberiu Anghel, membru directorat Asociaţia ISACA România.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Florin Roman ar trebui să se gândească la faptul că sectorul IT contribuie cu 6% din PIB, iar această scutire de impozite este de fapt un factor motivator care îi convine pe angajaţi, pe programatorii români, să rămână să lucreze pentru companii din România. Dacă s-ar impozita aceste venituri, partea bună este că, într-adevăr, ar veni o anumită sumă în plus la bugetul de stat care ar putea fi redirecţionată către alte sectoare din aparatul bugetar. Partea mai puţin bună ar fi faptul că această taxare să îi convingă pe unii dintre programatori să îşi caute de muncă în afara ţării.”, a menționat Marian Paraleu, specialist IT.