• Turismul internațional din vara lui 2020 ar fi declanșat cel de-al doilea val pandemic în Europa.
  • Tulpinile Covid-19 care au circulat au fost introduse abia după 15 iunie, arată un studiu.
  • Cercetător: „Tulpinile nu erau mai infecțioase, dar își făceau rapid loc în Europa”.

Călătoriile internaționale au jucat un rol important în declanșarea celui de-al doilea val din Europa vara trecută, deoarece mai mult de jumătate dintre tulpinile Covid-19 care au circulat au fost introduse abia după 15 iunie, potrivit unui studiu recent, notează brusselstimes.com.

Majoritatea tulpinilor noi au început să circule abia în timpul verii, ceea ce a dus la un al doilea val care a fost „mai letal și mai dificil de controlat decât primul” în Europa, a arătat echipa profesorilor Philippe Lemey (KU Leuven) și Simon Dellicour (ULB).

Studiul a fost publicat în revista Nature și a reconstituit distribuția tulpinilor de coronavirus introduse, folosind date din zece țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Regatul Unit și Elveția.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Fenomenul, comparat chiar cu un incendiu de pădure

Cu cât ratele de infecție erau mai scăzute într-o anumită regiune, cu atât impactul tulpinilor nou introduse a fost mai mare, au constatat cercetătorii, care au comparat acest fenomen cu un incendiu de pădure.

„Dacă există deja multe incendii mici într-o pădure, câteva surse suplimentare de foc nu fac mare diferență: focul se va extinde oricum”, au spus ei. „Dar dacă există doar câteva incendii ici și colo, atunci noile incendii au un impact mult mai mare asupra rezultatului final”.

În acest fel, introducerea de noi tulpini a dus proporțional la reducerea lanțurilor de infecție în țările care aveau deja rate relativ ridicate de infecție în timpul verii, cum ar fi Belgia, Spania, Portugalia și Franța.

Pe de altă parte, în Regatul Unit, variantele au făcut rapid progrese importante. Acolo, o proporție semnificativă a cazurilor introduse au fost urmărite până în Spania.

Tulpinile din vara trecută, mai puțin infecțioase

Cu toate acestea, tulpinile care au circulat vara trecută nu erau variante așa cum le cunoaștem astăzi, au subliniat cercetătorii. „Ele nu erau mai infecțioase, dar își făceau rapid loc în Europa. Așadar, există o bună probabilitate”.

Cu toate acestea, situația va fi diferită în această vară, deoarece campaniile de vaccinare din țările studiate sunt în plină desfășurare, potrivit cercetătorilor.

Pentru statele membre ale UE, aceste campanii fac parte, de asemenea, dintr-o strategie europeană mai amplă, în care, printre altele, certificatele de vaccinare și testele regulate joacă un rol important, au subliniat ei.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că este necesară vigilența până când toată lumea va reuși să acumuleze o imunitate suficientă, ceea ce probabil că nu va fi cazul populației europene în această vară.

În plus, cercetătorii au avertizat că este întotdeauna posibil ca noi variante, mai infecțioase, să poată ocoli imunitatea acumulată în urma vaccinării sau a unei infecții anterioare, subliniind necesitatea „unei implementări bine coordonate și uniforme a strategiilor europene” pentru a evita un nou val de vară târzie.