• Tribunalul a anunțat că recoltarea forțată de organe a fost comisă de ani de zile pe întreg teritoriul Chinei pe o scară semnificativă.
  • Un studiu separat din 2019 al lui Robertson de la ANU a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la datele guvernului chinez despre transplanturile de organe.
  • Studiul a arătat că cifrele ar fi putut fi falsificate deoarece acestea urmau îndeaproape o formulă matematică simplă cunoscută sub numele de ecuația pătratică.

Sute de chirurgi și personal medical din China au fost acuzați că au ucis prizonieri condamnați la moarte, extrăgându-le inimile pentru transplant chiar înainte ca deținuții să fie declarați oficial morți, se arată într-o nouă lucrare academică.

Orientările internaționale privind etica transplanturilor de organe prevăd că prelevarea de organe nu trebuie să provoace moartea donatorului, însă noile cercetări ale Universității Naționale din Australia, publicate săptămâna aceasta în American Journal of Transplantation, sugerează că chirurgii chinezi ar fi putut face exact acest lucru.

O analiză medico-legală a 2.838 de rapoarte din reviste științifice chinezești a scos la iveală 71 de cazuri în care chirurgii ar fi putut îndepărta inima sau plămânii unui pacient înainte de o „constatare legitimă a morții cerebrale”. Moartea cerebrală este definită în mod obișnuit ca o stare medicală în care un pacient nu poate supraviețui fără un ventilator.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Toate cele 71 de cazuri în cauză au avut loc între 1980 și 2015, o dată limită importantă deoarece a fost, de asemenea, anul în care China a interzis oficial prelevarea de organe de la deținuții condamnați. Înainte de această dată, se credea că majoritatea transplanturilor de organe din China proveneau de la condamnați executați deoarece donarea voluntară de organe era extrem de limitată.

Potrivit coautorului studiului și cercetătorului doctorand Matthew Robertson, concluziile au fost că medicii chinezi ar fi putut da lovitura de grație finală într-un proces care a început în fața unui pluton de execuție sau prin injecție letală. Chiar dacă prizonierul ar fi supraviețuit acestei traume, îndepărtarea organelor vitale ar fi provocat o moarte sigură.

„Am constatat că medicii au devenit călăi în numele statului și că metoda de execuție a fost extirparea inimii”, a declarat Robertson într-un comunicat.

Cercetătorii și-au început inițial studiul cu un set de date de 124.770 de publicații din China din 1951 până în 2020, dar au redus cazurile la 2.838 de rapoarte după ce au filtrat pentru transplanturi de inimă și plămâni. Ei și-au finalizat cercetarea prin examinarea manuală a unui total de 310 lucrări. Cazurile au fost semnalate de cercetători dacă conțineau o „declarație de moarte cerebrală problematică”, în care medicii nu au verificat dacă un pacient putea supraviețui cu ajutorul unui ventilator sau dacă pacienții au fost doar parțial ventilați cu o mască și nu li s-a introdus un tub în gât.

Cercetătorii spun că aceste criterii sugerează că trupul pacientului a fost ținut în viață în scopul prelevării de organe, care poate fi „foarte profitabilă” pentru medici și spitale.

Operațiile din China au implicat, de asemenea, participarea a 348 de „chirurgi, asistente medicale, anesteziști și alți lucrători sau cercetători medicali”, care au fost enumerați în publicații.

China consideră că datele privind pedeapsa cu moartea sunt un secret de stat, dar se crede că este „cel mai prolific călău din lume”, potrivit Amnesty International, și, deși recoltarea de organe de la prizonieri este interzisă în mod oficial în China, secretul face dificil de știut dacă această practică continuă.