• Incidentul a avut loc în timp ce Chung-Hoon a navigat prin strâmtoarea Taiwan cu o navă de război canadiană într-o misiune comună rară prin calea navigabilă îngustă care separă Taiwanul auto-condus de China.
  • Comandamentul SUA Indo-Pacific spune că o navă a marinei chineze a executat manevre „nesigure” în apropierea unui distrugător american din strâmtoarea Taiwan.
  • Navele de război americane navighează frecvent prin strâmtoare.

Statele Unite au criticat marina chineză că a executat manevre „nesigure” în apropierea unui distrugător american care a tranzitat prin strâmtoare Taiwan, declară AlJazeera. Incidentul de sâmbătă a fost a doua întâlnire apropiată dintre armatele americane și cele chineze în regiunea Asia Pacific, în mai puțin de 10 zile.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că nava chineză „a executat o manieră nesigură în vecinătatea lui Chung-Hoon”, un distrugător american, în timpul tranzitului. Nava chineză „a depășit Chung-Hoon și a traversat 137 de metri. Chung-Hoon a menținut cursul și a încetinit la 10 noduri pentru a evita o coliziune”, se arată în comunicat.

Sursă: Reuters

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Apoi „a traversat prova lui Chung-Hoon a doua oară de la tribord la babord la 2.000 de yarzi (1.828 de metri) și a rămas în afara lui Chung-Hoon”, ajungând la 150 de metri în cel mai apropiat punct, a spus armata americană. Acesta a adăugat că „armata SUA zboară, navighează și operează în siguranță și responsabil oriunde permite legea internațională”.

Armata chineză a spus că a monitorizat pasajul, dar nu a menționat o întâlnire apropiată

„Țările în cauză creează în mod deliberat incidente în regiunea strâmtorii Taiwan, provoacă în mod deliberat riscuri și trimit un semnal greșit forțelor de independență a Taiwanului”. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că cele două nave au navigat în direcția nord prin strâmtoare și că nu a observat nimic neobișnuit.

Beijingul a acuzat „provocarea” SUA, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe declarând că „trimiterea frecventă și pe termen lung de către Washington de nave și avioane pentru a supraveghea îndeaproape China dăunează grav suveranității și securității naționale a Chinei”.

Citește și: