• Blinken a spus că evenimentele mondiale recente au arătat vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare critice.
  • Cele două țări nu au publicat imediat detalii suplimentare despre acest plan, dar ziarul japonez Nikkei Shimbun a declarat anterior că acesta va fi înființat în Japonia până la sfârșitul acestui an.
  • Taiwanul produce în prezent marea majoritate a semiconductorilor sub 10 nanometri, care sunt utilizați în produse precum telefoanele inteligente.

Statele Unite și Japonia, aliați de lungă durată, au lansat vineri un nou dialog economic la nivel înalt, cu scopul de a riposta împotriva Chinei și de a contracara perturbările provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Cele două țări au convenit să înființeze un nou centru comun de cercetare pentru semiconductori de ultimă generație în timpul așa-numitei reuniuni ministeriale economice doi plus doi de la Washington, a declarat ministrul japonez al Comerțului, Koichi Hagiuda.

Secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul american pentru comerț Gina Raimondo, ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi și Hagiuda au discutat, de asemenea, despre energie și securitate alimentară, au declarat oficialii în cadrul unei conferințe de presă.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

În calitate de prima și a treia cea mai mare economie a lumii, este esențial să lucrăm împreună pentru a apăra ordinea economică bazată pe reguli, una în care toate țările pot participa, concura și prospera, a declarat Blinken la sesiunea de deschidere.

Blinken a declarat că evenimentele mondiale recente, inclusiv COVID-19 și războiul din Ucraina, au arătat vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare critice, în timp ce un număr tot mai mare de țări se luptă cu povara datoriilor din cauza practicilor de creditare nesustenabile și netransparente.

Practicile economice coercitive și de retorsiune ale Republicii Populare Chineze forțează țările să facă alegeri care le compromit securitatea, proprietatea intelectuală și independența economică, a spus el.
Japonezul Hayashi a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept o provocare serioasă la adresa ordinii internaționale și – într-o aparentă referire la China, deși nu a numit-o direct – s-a referit la încercările de a folosi influența economică în mod nedrept și opacizat pentru a realiza… interese strategice și pentru a modifica ordinea internațională existentă.