- SUA și Marea Britanie au început atacuri aeriene comune împotriva țintelor Houthi din Yemen, au declarat doi oficiali americani ai apărării partenerului american al BBC, CBS News.
- Avioanele de luptă americane ale transportatorului Eisenhower sunt implicate în atacuri, au spus oficialii.
- Președintele american Joe Biden și prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak au vorbit luni mai devreme.
UPDATE-Liderul Houthi, Ali Fadel, a fost ucis într-un atac în această seară în Yemen.
UPDATE- Stenograma convorbirii telefonice a președintelui Joe Biden cu prim-ministrul Sunak din Regatul Unit
Președintele Joseph R. Biden, Jr. a discutat în această după-amiază cu prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak. Președintele și prim-ministrul au discutat despre atacurile Houthi susținute de Iran împotriva navelor comerciale și navale care tranzitează Marea Roșie. Aceștia și-au reiterat angajamentul față de libertatea de navigație, comerțul internațional și apărarea marinarilor împotriva atacurilor ilegale și nejustificate. Președintele și prim-ministrul au discutat despre importanța sporirii ajutorului umanitar și a protecției civile pentru populația din Gaza, precum și despre asigurarea eliberării ostaticilor deținuți de Hamas. Președintele și prim-ministrul și-au reiterat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina, care se apără împotriva agresiunii continue a Rusiei.
Advertisment
Știrea inițială
SUA și Marea Britanie au început atacuri aeriene comune împotriva țintelor Houthi din Yemen, au declarat doi oficiali americani ai apărării.
Recomandări
Anterior, SUA și Marea Britanie au spus că nu caută un conflict cu Houthii, ci încearcă să protejeze ruta comercială internațională a Mării Roșii. Houthii susținuți de Iran au vizat nave despre care spun că sunt legate de Israel, care călătoresc prin Marea Roșie.
Într-o citire oficială a convorbirii lor telefonice, Casa Albă a spus că Biden și Sunak „au discutat despre atacurile Houthi în curs, susținute de Iran, împotriva navelor comerciale și navale care tranzitează Marea Roșie”.
Ei au reiterat „angajamentul lor față de libertatea navigației, comerțul internațional și apărarea marinarilor de atacuri ilegale și nejustificate”, a spus Casa Albă.
„Președintele și prim-ministrul au discutat despre importanța creșterii ajutorului umanitar și a protecției civile pentru oamenii din Gaza și a asigurării eliberării ostaticilor deținuți de Hamas”.
Houthiii au început să atace navele comerciale în noiembrie, spunând că au răspuns la operațiunea militară terestră a Israelului în Gaza. De atunci, grupul a lansat zeci de atacuri asupra tancurilor comerciale care treceau prin Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume.
Ca răspuns, SUA și Marea Britanie au lansat un val de lovituri aeriene împotriva a zeci de ținte Houthi pe 11 ianuarie.
Grevele – susținute de Australia, Bahrain, Țările de Jos și Canada – au început după ce forțele Houthi au ignorat un ultimatum de a înceta atacurile în regiune.
Citește și
- Coreea de Nord intensifică testele nucleare. Ce ar putea determina atacul cu Sudul și Statele Unite?
- Furtuna Isha ajunge în România săptămâna aceasta. Ce fenomene meteo extreme sunt anunțate
- UE vrea să pună capăt atacurilor Houthi din Marea Roșie. Statele membre au ajuns la un acord „de principiu” pentru a lansa o operațiune militară de securizare a navigației comerciale
Partenerii noștri