• Testarea sângelui unei persoane pentru un tip de proteină numită fosforilat sau p-tau ar putea fi folosită pentru a depista boala Alzheimer.
  • Studiul a implicat testarea sângelui pentru un biomarker cheie al bolii Alzheimer numit p-tau217, care crește în același timp cu alte proteine dăunătoare.
  • Dar acest test de sânge simplu s-a dovedit a fi cu până la 96% mai precis în identificarea nivelurilor crescute de beta-amiloid și până la 97% exact în identificarea tau, potrivit studiului publicat luni în jurnalul JAMA Neurology.

Testarea sângelui unei persoane pentru un tip de proteină numită fosforilat sau p-tau ar putea fi folosită pentru a depista boala Alzheimer cu „precizie ridicată”, chiar înainte ca simptomele să înceapă să apară, sugerează un nou studiu

Studiul a implicat testarea sângelui pentru un biomarker cheie al bolii Alzheimer numit p-tau217, care crește în același timp cu alte proteine dăunătoare – beta amiloid și tau – se acumulează în creierul persoanelor cu această boală.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

În prezent, pentru a identifica acumularea de beta-amiloid și tau în creier, pacienții sunt supuși unei scanări a creierului, care adesea poate fi inaccesibilă și costisitoare. Dar acest test de sânge simplu s-a dovedit a fi cu până la 96% precis în identificarea nivelurilor crescute de beta-amiloid și până la 97% exact în identificarea tau, potrivit studiului publicat luni în jurnalul JAMA Neurology.

„Ceea ce a fost impresionant cu aceste rezultate este că testul de sânge a fost la fel de precis ca și testele avansate, cum ar fi testele pentru lichidul cefalorahidian și scanările creierului, pentru a arăta patologia bolii Alzheimer în creier” a spus Nicholas Ashton, profesor de neurochimie la Universitatea din Gothenburg din Suedia și unul dintre autorii principali ai studiului.

Citește și