• Zelenski cere partenerilor să nu mai facă diferențe între Ucraina și Israel.
  • SUA transmit că parteneriatul cu Israelul este mai lung.
  • SUA amintesc că a furnizat arme, dar nu poate trimite avioane.

Cel puțin 11 oameni au murit și peste 20 au fost răniți într-un bombardament rus asupra orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei. Nu s-ar fi întâmplat, spune Volodimir Zelenski, dacă Occidentul ar fi oferit Ucrainei armele necesare pentru a se apăra. Și Ministrul de Externe Dmitro Kuleba, a scris pe X că partenerii Ucrainei au mijloacele necesare pentru a o ajuta, la fel cum a făcut-o în cazul Israelului. Iar ambasadoarea americană la Kiev spune că sprijinul american poate salva vieți. Dar este nevoie de el acum.

Luni seara, Zelenski spunea că lumea liberă a demonstrat că poate proteja Israelul și i-a îndemat pe aliații occidentali să facă același lucru.

Dar, la Washington, parteneriatul de zeci de ani cu Israelul nu se compară cu cel creat cu Ucraina abia după ce Putin a invadat țara, acum doi ani. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a amintit că Statele Unite au furnizat Ucrainei sisteme de apărare a populației, dar nu poate trimite avioane, ar însemna să intre în război cu Rusia.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Au făcut însă un lucru americanii: au decuplat ajutorul pentru Ucraina de cel pentru Israel, iar cele 60 de miliarde de dolari pe care Kievul le așteaptă de mai bine de jumătate de an ar putea fi deblocate săptămâna aceasta.

Citește și