• Navalnîi a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare
  • Pedeapsa cu suspendare a fost transformată într-una cu executare
  • Aproape 1.000 de persoane au fost arestate la Moscova după un nou val de proteste
  • Judecătorul a stabilit că Navalnîi a încălcat termenii controlului judiciar

Navalnîi va rămâne după gratii. Un judecător l-a condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, decizie care a scos oamenii în stradă. Și poliția, care era deja mobilizată.


Au fost din nou incidente grave filmate pe străzile din Moscova.
Un bărbat a fost scos din taxi și lovit de polițiști după ce i-a insultat.


Navalnîi are 10 zile la dispoziție să facă apel la decizia judecătorului. Între timp, Statele Unite și Germania au cerut public eliberarea lui Navalnîi.
La fel și Comisia Europeană pentru Drepturile Omului. Aceasta din urmă spune că decizia distruge credibilitatea Rusiei. Comisarul pentru Drepturile Omului a mai spus că Navalnîi nu trebuia judecat după ce fusese deja exonerat de Curtea Europeană. Lucru amintit și de Olga Mikhilova, avocata lui Navalny.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Olga Mikhilova, avocata Aleksei Navalnîi: „Vom face apel. Vom informa și Comitetul Consiliului Europei care implementează deciziile luate de Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului, care monitorizează deciziile luate, că Rusia nu a respectat decizia (luată în 2014)”

Ce urmează după condamnarea lui Navalnîi

Abbas Gallyamov, analist politic: „Încarcerarea va contribui, desigur, la transformarea lui Navalnîi din unul dintre liderii opoziției în liderul necondiționat al acesteia. Deja se ducea în această direcție, se apropia de rol datorită activităților sale, a energiei, carismei și, mai presus de orice, a curajului său”


UPDATE 22.15: Bogdan Nicolae: Decizia instanței a fost previzibilă

Decizia instanței din Rusia a fost previzibilă. Mă îndoiesc că decizia va fi schimbată în apel, fiind atâtea presiuni”, a spus Bogdan Nicolae, de la Monitorul Apărării și Securității, la emisiunea ȘTIU, difuzată de Aleph News, marți seara.

„Ca și valoare de simbol, impactul lui cel mai mare este în confruntarea cu regimul. (…) În regimul putinist, Putin va face tot posibilul să arate că Navalnîi va avea cel mai bun tratatement în închisoare, dar ar apărea un patriot rus care i-ar face rău. Lumea va protestea pentru libertatea lui Navalnîi, dar și pentru libertatea lor. Oamenii nu pot fi, totuși, arestați în masă”, a adăugat Bogdan Nicolae.

UPDATE 22.00 Sute de oameni protestează pe străzile din Moscova

Câteva sunte de persoane protestează, marți seara, pe străzile din Moscova, după condamnarea la 3,5 ani a lui Alexei Navalnîi. Un număr de 10 oameni au fost reținuți, conform presei din Rusia.

Potrivit sursei citate, au fost închise patru stații de metrou.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Revoluţia începută de oamenii lui Alexei Navalnîi nu a impresionat Kremlinul. Opozantul lui Putin a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare.

Decizia a fost dată marți seară, de un tribunal de la Moscova. Judecătorii au stabilit că Navalnîi a încălcat termenii unei eliberări condiţionate, aşa că pedeapsa cu suspendare, dată într-un dosar mai vechi, a fost transformată într-una cu executare. „Omului din buncăr îi este teamă„, a spus Navalnîi, în discursul înainte de condamnare. Se referea, bineînţeles, la Putin.

„Motivul este ura și frica unui om, un om care se ascunde în buncăr. L-am ofensat fatal prin faptul că am supraviețuit. Apoi au încercat să mă ucidă, la ordinul lui. (Putin n.r.), oricât ar încerca să pară un mare geopolitician, un lider mondial, în istorie va intra ca un otrăvitor”, a spus Navalnîi.

Oamenii au fluturat în stradă chiloţi albaştri şi perii de WC

Oamenii ies în stradă în continuare, aşa cum au făcut două weekenduri la rând. Oamenii au fluturat în proteste chiloţi albaştri şi perii de toalete. Chiloţii amintesc de episodul otrăvirii lui Navalnîi. Agenţii FSB ar fi pus noviciokul în lenjeria intimă de culoare albastră a opozantului rus.

Şi preşedintele Putin a apărut de Bobotează, la copcă, într-o pereche de boxeri albaştri. Atunci, oamenii lui Navalnîi au glumit că Putin ar fi copiat stilul adversarului său.

Periile de toaletă amintesc de castelul de la Marea Neagră, despre care Navalnîi pretinde că este al lui Putin. Acolo, periile pentru WC-uri sunt aurite și ar fi costat 700 de euro bucata. Asta înseamnă de șapte ori mai mult decât veniturile multora dintre ruşi.

Trendul cu chiloţii pare să fi venit din Belarus. În toamnă, protestatarii furioşi de la Minsk au scos pe balcon haine în alb și rosu, inclusiv lenjerie intimă, în semn de sfidare faţă de autorităţi.