• Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a publicat, miercuri, motivarea hotărârii cazul Roșia Montană.
  • Legea specială pentru realizarea proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montanp, respinsă în Parlament în 2013 și 2014, este în sine un act politic.
  • România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană şi are de încasat 6 mil. euro.

Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a publicat, miercuri, motivarea hotărârii cazul Roșia Montană, prin care a confirmat decizia în favoarea României în procesul intentat de canadienii de la Gabriel Resources. Instituția subliniază că nu s-a constatat existența unei conspirații sau a unei politici de stat prin care autoritățile române să fi urmărit să preia controlul asupra investiției și a absolvit statul român de acuzațiile de abuz de putere în detrimentul investitorilor.

„Nu există nicio dovadă că întregul proces care a dus la respingerea proiectului de lege a fost afectat de un abuz de putere sau de o conspirație pentru a submina investițiile reclamanților”, arată documentul, după ce Gabriel Resources afirmase că anumite acțiuni, și omisiuni ale autorităților au fost „parte a unei politici de stat menite să obțină controlul asupra obiectului investiției”.

Legea specială pentru realizarea proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană, respinsă în Parlament în 2013 și 2014, este în sine un act politic – consideră ICSID – dar statul român nu a acționat concertat împotriva investiției, așa cum susținea compania atunci când a deschis procesul împotriva României (2015).

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Arbitrii ICSID demonstrează punct cu punct că firma canadiană Gabriel Resources nu a pornit exploatarea pentru că nu a reușit să obțină documentele legale necesare – în special Acordul de Mediu, și alte documente, precum autorizația de construire și toate descărcările arheologice.

Gabriel Resources are la dispoziție trei luni, ca să facă recurs în anulare, până pe 8 iulie. Deocamdată nu a anunțat ce va face. Dar, în aprilie, a dat în judecată mai multe instituții din Alba și Brașov, inclusiv Registrul comerțului din Alba și contestă sechestrul pe acțiunile Roșia Montana Gold Corporation, pe care ANAF l-a instituit după ce compania a anunțat ca nu are bani sa plătească cele 10 milioane de dolari, cheltuielile de judecată stabilite de tribunal. Compania acuză și faptul ca ANAF o pedepsește excesiv, după ce a venit decizia din 8 martie de la Washington. În urma controalelor fiscului, ANAF a concluzionat ca Roșia Montana Gold Corporation a cheltuit peste 19 milioane de dolari în scopuri care nu erau legate de activitatea companiei.

Citește și