• Exercițiul Vigilant Knife are ca scop dezvoltarea abilităților în lupta la temperaturi scăzute.
  • Turcia consideră că Suedia și Finlanda au fost refugii pentru militanții kurzi.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că admiterea celor două țări va crea un model pentru alianță.

Forțele britanice au luat parte la exerciții militare pe vreme rece cu țările candidate la NATO, Suedia și Finlanda. Exercițiul Vigilant Knife a fost organizat pe fondul războiului din Ucraina, care a concentrat atenția securității naționale asupra amenințărilor potențiale din partea Rusiei.

În timp ce în Europa este război, este mai important ca niciodată să ne consolidăm parteneriatele internaționale, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace. Salutăm cererea Finlandei și Suediei de a se alătura NATO și vom continua să ne antrenăm împreună, astfel încât să fim pregătiți să facem față provocărilor de securitate comune.

Exercițiul Vigilant Knife este o oportunitate neprețuită pentru personalul britanic de a-și dezvolta abilitățile și experiența de luptă în condiții de vreme rece, permițându-le să fie eficienți pe câmpul de luptă alături de omologii lor finlandezi și suedezi.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?

Ministerul britanic al Apărării a declarat că exercițiul a oferit o consolidare a interoperabilității, în condițiile în care atât Suedia, cât și Finlanda încearcă să se alăture NATO. Exercițiul de post de comandă a avut loc în Rovaniemi și Rovajarvi, în nordul Finlandei, între luni și vineri săptămâna trecută.

Candidaturile Suediei și Finlandei de a adera la alianță au fost întârziate din cauza îngrijorărilor Turciei, membră a NATO, care se teme că cei doi vecini nordici nu vor extrăda persoanele pe care le consideră teroriști. Turcia, care are drept de veto asupra noilor candidați, și-a condiționat aprobarea cererilor de o serie de solicitări, una dintre acestea fiind legată de extrădare.

Finlanda și Suedia și-au depus cererile de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina. Într-un acord semnat de Suedia și Finlanda la summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie, cele două țări au convenit să examineze cererile de extrădare turcești cu promptitudine și în detaliu.

Turcia consideră că Suedia și Finlanda au fost refugii pentru militanții kurzi. În iunie, Turcia a renunțat la veto-ul său față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO, ceea ce a permis acestor țări să intre rapid în alianța formată din 30 de națiuni.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că admiterea celor două țări va crea un model pentru alianță într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă, schimbând securitatea regională și consolidând prezența acesteia în Europa.