- Jens Stoltenberg afirmă că discuțiile dintre Turcia, Suedia și Finlanda au fost constructive.
- Turcia a precizat că mai sunt încă multe de făcut în ceea ce privește ofertele NATO.
- Discuțiile dintre Turcia, Finlanda și Suedia cu privire la cererea de aderare a țărilor nordice la NATO vor continua.
Discuțiile dintre Turcia, Finlanda și Suedia privind aderarea țărilor nordice la NATO vor continua, iar summitul alianței de săptămâna viitoare de la Madrid nu reprezintă un termen limită, a declarat Turcia după discuțiile de luni de la Bruxelles.
Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar candidaturile s-au confruntat cu opoziția Turciei, care a fost iritată de ceea ce spune că este sprijinul acordat de Helsinki și Stockholm militanților kurzi și de embargourile de arme impuse Ankarei.
Săptămâna trecută, Turcia a declarat că documentele pe care le-a primit de la Suedia și NATO ca răspuns la cererile scrise pe care le-a prezentat anterior celor doi candidați sunt departe de a răspunde așteptărilor sale și că orice negocieri trebuie să abordeze mai întâi preocupările Turciei.
Vorbind reporterilor la Bruxelles alături de ministrul adjunct de externe Sedat Onal, purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat că Ankara se așteaptă ca Suedia să ia măsuri imediate cu privire la acțiunile grupului militant Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din țara sa. Orice progres în ceea ce privește ofertele nordice de aderare depinde acum de direcția și viteza cu care aceste țări vor lua măsuri, a spus el.
Discuțiile de la Bruxelles cu oficiali din Suedia, Finlanda și NATO s-au desfășurat într-o „atmosferă deschisă și sinceră”, a spus el. „Pe măsură ce vom vedea acești pași, vom avea cu toții ocazia de a evalua direcția acestui proces”, a spus el.
Onal a declarat că Turcia se aștepta la o schimbare de abordare din partea Suediei și Finlandei, iar Ankara avea nevoie de „promisiuni obligatorii” pentru a răspunde preocupărilor sale. „Nu ne vedem limitați de niciun calendar. Viteza, amploarea acestui proces depinde de modul și viteza acestor națiuni de a răspunde așteptărilor noastre”, a spus el.
Petri Hakkarainen, consilier pentru afaceri externe și securitate al președintelui finlandez și șeful delegației finlandeze la discuțiile de la Bruxelles, a declarat că părțile au făcut „progrese clare” în anumite chestiuni. Dar va fi nevoie de timp pentru a ajunge la o înțelegere în privința altora, a spus el.
Liderii NATO se vor reuni la Madrid în perioada 29-30 iunie. Orice aderare la NATO necesită aprobarea tuturor celor 30 de membri ai alianței. Turcia este un aliat al NATO de peste 70 de ani și are a doua cea mai mare armată a alianței.