• Cu greu s-a lăsat Turcia convinsă să accepte Suedia în NATO. A anunțat la Vilnius ca o face, dar mai durează puțin, măcar până la toamnă.
  • Recep Tayyip Erdogan spune ca îl încurcă vacanța parlamentară.
  • De asemenea, consilierul de politica externa a lui Erdogan spune că nu e ca și cum ai apăsa pe un buton, procedura este complexă.

Cu greu s-a lăsat Turcia convinsă să accepte Suedia în NATO. A anunțat la Vilnius ca o face, dar mai durează puțin, măcar până la toamnă.

Recep Tayyip Erdogan spune ca îl încurcă vacanța parlamentară. ,,Acum avem o vacanță parlamentară de două luni. Desigur, nu este posibil să oprim această vacanță pentru luna octombrie, deoarece există multe convenții internaționale, există multe propuneri legislative care trebuie negociate. Bineînțeles, în ordinea importanței, acest pas (ratificarea aderării Suediei la NATO) își va ocupa locul acolo. Obiectivul nostru este să terminăm această treabă cât mai curând posibil. ” , scrie The Guardian.

Consilierul de politica externa a lui Erdogan, Akif Cagatay Kilic, a declarat că decizia trebuie să fie deliberată de către comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc și apoi votată de Marea Adunare Națională înainte de a fi promulgată prin lege, ceea ce nu se va întâmpla înainte de vacanța parlamentului turc de săptămâna viitoare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

,,Nu e ca și cum ai apăsa un buton”

Consilierul de politica externa a lui Erdogan spune că nu e ca și cum ai apăsa pe un buton, procedura este complexă. ,,Nu este ca și cum ai apăsa un buton și a doua zi se întâmplă totul” , a spus el.

Akif Cagatay Kilic a explicat că o prelungire a sesiunii legislative depinde de partidul naționalist MHP, partenerul junior de coaliție al AKP, aflat la putere, și este puțin probabilă.

Cu toate acestea, Kilic a dat de asemenea de înțeles că întârzierea a fost legată în primul rând de calendarul și nu de obstacole fundamentale între Ankara și Stockholm. El a recunoscut că Suedia a îndeplinit cerințele descrise în acordul trilateral, un memorandum convenit între țări la summitul NATO din 2022 de la Madrid. De asemenea, el a indicat că Turcia a văzut ,,sinceritate” din partea Suediei, dar a reiterat că mai sunt sarcini restante de îndeplinit.

Citește și

VIDEO. Joe Biden se ține de glume. Cum îi ia peste picior pe jurnaliști

Ministrul Apărării din UK: Nu suntem Amazon. Oamenii așteaptă puțină recunoștință de la Ucraina

Cristian Diaconescu: Ucraina va sta la masă cu 32 de state membre ale Alianței pe poziții de egalitate