- Turcia s-a abținut să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
- Erdogan, care s-a întâlnit cu Putin în marja unui summit regional din Uzbekistan luna trecută, dorește să stimuleze comerțul cu Moscova.
- Ankara a cedat presiunilor exercitate de Statele Unite și a confirmat că ultimele trei bănci turcești care mai procesau încă plățile cu carduri bancare rusești au fost scoase din funcțiune.
Turcia a cerut marți încetarea focului în Ucraina, cu doar câteva zile înainte de o probabilă întâlnire între liderii Turciei și Rusiei în capitala kazahă Astana. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost lăudat pentru că a obținut un acord privind cerealele, precum și un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, a încercat de mult timp să reunească Kievul și Moscova pentru discuții de armistițiu pe care niciuna dintre părți nu le dorește în mod deosebit.
Turcia, membră NATO, care a rămas neutră pe tot parcursul conflictului din Ucraina, are relații bune cu cei doi vecini de la Marea Neagră – Rusia lui Vladimir Putin și Ucraina. „Din păcate, ambele părți s-au îndepărtat rapid de diplomație” de la discuțiile dintre negociatorii ruși și ucraineni care au avut loc la Istanbul în martie, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu televizat.
„Pe măsură ce războiul ruso-ucrainean se prelungește, din nefericire, situația se înrăutățește și se complică”, a adăugat șeful diplomației turce, care a făcut apel la o încetare imediată a focului.
Erdogan, care are o bună relație de lucru cu Putin în pofida dezacordurilor pe mai multe subiecte, inclusiv în Siria, este posibil să se întâlnească joi cu liderul rus la Astana, a declarat pentru AFP un oficial turc care a vorbit sub rezerva anonimatului.
Turcia s-a abținut să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Erdogan, care s-a întâlnit cu Putin în marja unui summit regional din Uzbekistan luna trecută, dorește să stimuleze comerțul cu Moscova, în timp ce încearcă să stabilizeze economia turcă afectată în perspectiva alegerilor din iunie anul viitor. Ankara a cedat presiunilor exercitate de Statele Unite și a confirmat că ultimele trei bănci turcești care mai procesau încă plățile cu carduri bancare rusești au fost scoase din funcțiune. Decizia a fost luată după săptămâni de avertismente din ce în ce mai dure din partea Washingtonului pentru ca Turcia să limiteze legăturile economice cu Rusia sau să se confrunte ea însăși cu amenințarea unor sancțiuni.
Erdogan nu a comentat încă atacurile masive ale Rusiei de luni în Ucraina, despre care serviciile de urgență ucrainene au declarat că au ucis cel puțin 19 persoane și au rănit peste 100. Cavusoglu a avut o convorbire telefonică cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba după atacuri, a declarat o sursă diplomatică turcă, fără a oferi mai multe detalii.
În timpul întrevederii de marți, Cavusoglu a făcut apel la o „pace dreaptă” bazată pe integritatea teritorială a Ucrainei. „Trebuie să existe o pace dreaptă pentru Ucraina. Unde are loc războiul? Se desfășoară pe teritoriul ucrainean”, a spus el.