• Ucraina caută MK-20, o bombă cu dispersie în aer, pentru a-și elibera explozibilii individuali din drone.
  • Ucraina speră că munițiile cu dispersie îi vor oferi un avantaj în lupta crâncenă împotriva forțelor rusești din estul Ucrainei.
  • MK-20 este livrat cu ajutorul unei aeronave și se deschide în timpul zborului, eliberând peste 240 de submuniții asemănătoare unor săgeți sau bombe.

Ucraina a extins o solicitare de bombe cu dispersie controversate din partea Statelor Unite pentru a include o armă pe care vrea să o canibalizeze pentru a lansa bombele antirachetă pe care le conține asupra forțelor rusești din drone, potrivit a doi legislatori americani.

Kievul i-a îndemnat pe membrii Congresului să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a aproba trimiterea armelor, dar nu este deloc sigur că administrația Biden va semna în acest sens. Munițiile cu dispersie, interzise de peste 120 de țări, eliberează, în mod normal, un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discriminare pe o suprafață mare, amenințând civilii.

Ucraina caută MK-20, o bombă cu dispersie în aer, pentru a-și elibera explozibilii individuali din drone, au declarat reprezentanții americani Jason Crow și Adam Smith, care fac parte din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților. Aceasta se adaugă la obuzele cu dispersie de artilerie de 155 mm pe care Ucraina le-a solicitat deja, au spus ei.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Aceștia au declarat că oficialii ucraineni i-au îndemnat pe legislatorii americani la Conferința de securitate de luna trecută de la Munchen să facă presiuni pentru aprobarea Casei Albe. Ucraina speră că munițiile cu dispersie îi vor oferi un avantaj în lupta crâncenă împotriva forțelor rusești din estul Ucrainei.
Guvernul ucrainean a declarat public că dorește muniții cu dispersie americane. Solicitarea pentru MK-20 – cunoscute și sub numele de CBU-100 – nu a fost raportată anterior.

Ambasada ucraineană a trimis Reuters către Ministerul Apărării de la Kiev, care nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că, deși Ucraina și Casa Albă se coordonează îndeaproape” în ceea ce privește ajutorul militar, ea nu are „noi capacități de anunțat”.