• Câștigurile recente au venit pentru forțele Kievului într-un moment important din punct de vedere strategic.
  • Putin se află sub presiune cu privire la ceea ce trebuie să facă în continuare.
  • La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a întrebat public de ce Berlinul a dat înapoi în privința promisiunii de a furniza armament greu.

Succesul contraofensivei forțelor Kievului ar trebui să îi convingă pe aliații săi să îi furnizeze mai multe arme pentru a lupta împotriva agresiunii lui Vladimir Putin, a declarat un parlamentar ucrainean. Kira Rudik, care conduce partidul Golos din parlamentul ucrainean (Rada), a declarat că pentru ca forțele Kievului să mențină ritmul în care au recucerit teritoriile din regiunea nord-estică Harkov, țările occidentale trebuie să își intensifice furnizarea de arme.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele sale au recucerit peste 5.000 de kilometri pătrați în șase zile, iar în fața unui număr redus de trupe, Putin se află sub presiune cu privire la ceea ce trebuie să facă în continuare.

Acesta a fost impulsul de moral de care aveam nevoie cu disperare de la începutul războiului, a declarat Rudik pentru Newsweek. Este un argument logic și practic să spui dați-ne mai multe arme și vă putem arăta ce putem face.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Analiștii au speculat că o contraofensivă de succes ar putea propulsa sau cel puțin susține sprijinul militar occidental pentru Kiev, deosebit de crucial în următoarele luni de iarnă. O ofensivă ezitantă ar fi putut avea efectul opus, putând pune presiune asupra Kievului pentru a accepta o înțelegere care să accepte pierderea de teritoriu.

Sâmbătă, consilierul lui Zekenski, Mykhailo Podolyak, a îndemnat țările europene să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă moderne și eficiente. La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a întrebat public de ce Berlinul a dat înapoi în privința promisiunii de a furniza armament greu, inclusiv tancuri Leopard.

Prin recucerirea Harkovului, forțele ucrainene au recuperat mai multe tancuri decât cele furnizate de Germania de la începutul războiului, a declarat Rudik.

Fostul general NATO Sir Richard Shirreff, care a fost adjunctul comandantului suprem aliat în Europa între 2011 și 2014, a declarat săptămâna aceasta pentru Newsweek că alianța ar trebui să sporească sprijinul militar pentru Kiev, inclusiv prin furnizarea de avioane, cum ar fi F-16, deși ar fi nevoie de timp pentru a antrena piloții ucraineni.

Am arătat că putem face orice”. Rudik a spus: Dați-ne avioanele și veți vedea ce putem face. Câștigurile recente au venit pentru forțele Kievului într-un moment important din punct de vedere strategic, dar sarcina va fi să se agațe de teritoriul recucerit și timpul este esențial.