- Modelul persoanelor reținute arată că această campanie a fost „premeditată”, a adăugat raportul.
- Cele mai multe dintre detenții și dispariții au fost efectuate de armata rusă și de agenția de securitate FSB.
- Acesta a precizat că bărbații de vârstă militară, inclusiv funcționari publici, lideri ai societății civile, profesori, forțele de ordine și jurnaliști au reprezentat o mare parte dintre cei reținuți și dispăruți.
Sute de ucraineni au fost reținuți și au dispărut cu forța în Herson după ce Rusia a confiscat provincia, ca dovadă a unei campanii planificate, a declarat vineri un grup de la Universitatea Yale care cercetează crimele de război.
Advertisment
Conflict Observatory, un grup de cercetare din cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Yale, a declarat că a documentat 226 de detenții extrajudiciare și dispariții forțate în Herson. Aproximativ un sfert dintre aceștia ar fi fost supuși la tortură, iar patru au murit în custodie.
Cele mai multe dintre detenții și dispariții au fost efectuate de armata rusă și de agenția de securitate FSB, iar jumătate dintre cei capturați „nu par să fi fost eliberați”, a precizat Observatorul Conflictelor într-un raport.
Recomandări
Acesta a precizat că bărbații de vârstă militară, inclusiv funcționari publici, lideri ai societății civile, profesori, forțele de ordine și jurnaliști au reprezentat o mare parte dintre cei reținuți și dispăruți.
„Aceste constatări demonstrează o serie de acuzații alarmante privind tratamentul deținuților, inclusiv acuzații de decese în detenție; utilizarea pe scară largă a torturii și a tratamentelor crude, inumane sau degradante, jafuri de la deținuți (și) violență sexuală și de gen”, se arată în raport.
Modelul persoanelor reținute arată că această campanie a fost „premeditată”, a adăugat raportul. Raportul a citat surse care au declarat că, după ce au cucerit Herson în martie, rușii au sosit cu liste de nume și numere de înmatriculare, vizând persoane despre care credeau că s-ar putea opune prezenței lor.
Raportul a adăugat că tătarii din Crimeea au fost, de asemenea, vizați și mulți dintre ei au fost acuzați de apartenență la ceea ce Rusia etichetează drept grup „terorist” tătar.
Observatorul conflictului a precizat că, deși unii dintre cei reținuți au fost eliberați, „mulți alții rămân în detenție sau sunt dispăruți, cu soarta lor necunoscută familiilor lor”, de când forțele rusești s-au retras din orașul Kherson, la 11 noiembrie.
„Acest raport arată clar că forțele Rusiei trebuie să fie trase la răspundere pentru crimele pe care le-ar fi comis în Herson”, se arată în raport.
Partenerii noștri