• Demonstrații împotriva morții lui Amini au avut loc și în alte țări, inclusiv în Turcia, Liban și Franța.
  • Televiziunea de stat iraniană a anunțat că cel puțin 41 de protestatari și polițiști au fost uciși de la începutul demonstrațiilor, la 17 septembrie.
  • Autoritățile iraniene nu au prezentat dovezi pentru acuzațiile lor privind implicarea străină în proteste.

Președintele parlamentului iranian a avertizat că protestele legate de moartea unei tinere în custodia poliției ar putea destabiliza țara și a îndemnat forțele de securitate să trateze cu duritate pe cei care, potrivit acestuia, pun în pericol ordinea publică.

Postările de pe rețelele de socializare au arătat că duminică au avut loc proteste antiguvernamentale dispersate în Teheran și ciocniri cu forțele de securitate în alte orașe, chiar dacă guvernul a luat măsuri pentru a bloca parțial sau în întregime conectivitatea la internet în Iran.

Președintele parlamentului, Mohammad Bagher Qalibaf, a declarat în fața legislatorilor că, spre deosebire de protestele actuale, despre care a spus că au avut ca scop răsturnarea guvernului, demonstrațiile anterioare ale profesorilor și pensionarilor privind salariile au vizat reformele.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Qalibaf a spus: Punctul important al protestelor anterioare a fost că acestea au fost în căutarea reformelor și nu au avut ca scop răsturnarea sistemului. Îi rog pe toți cei care au (motive să) protesteze să nu permită ca protestul lor să se transforme în destabilizare și răsturnare a instituțiilor.

Mii de iranieni au ieșit în stradă pentru a protesta față de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care fusese reținută de poliția iraniană pentru moralitate în capitala Teheran pentru că nu ar fi respectat codul vestimentar islamic strict al Iranului.

Protestatarii și-au vărsat furia în legătură cu tratamentul femeilor și cu represiunea mai largă din Republica Islamică. Demonstrațiile la nivel național s-au transformat rapid în apeluri la răsturnarea sistemului clerical care conduce Iranul de la revoluția islamică din 1979.