• Ungaria este pregătită să ridice bariera în calea aderării Suediei la NATO.
  • Parlamentul de la Budapesta ar trebui să voteze în favoarea ratificării NATO de către Suedia la întoarcerea de luni.
  • Orbán: „A fi membri ai NATO înseamnă că suntem pregătiți să murim unii pentru alții”.

Suedia și Ungaria au declarat că sunt „pregătite să moară una pentru cealaltă”, în timp ce prim-miniștrii lor se întâlnesc la Budapesta pentru ceea ce a fost descris ca fiind pregătirea Ungariei de a elimina ultima barieră în calea aderării țării nordice la NATO, scrie The Guardian.

După luni de lupte diplomatice, Ulf Kristersson a călătorit vineri în capitala ungară la invitația premierului Viktor Orbán, pentru întâlnirea extrem de așteptată. Vizita sa a avut loc cu câteva zile înainte ca parlamentul Ungariei să voteze în favoarea ratificării NATO de către Suedia.

Cei doi lideri au declarat că sunt pregătiți să lase în urmă divergențele dintre ei într-o conferință de presă comună, călduroasă, dar cu o regie strânsă, în cadrul unor discuții care, speră Stockholm, vor pune capăt, în cele din urmă, limbuției suedeze în ceea ce privește NATO.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Orbán, care i-a „exasperat” pe aliații occidentali din cauza tergiversărilor din partea Ungariei, se angajase anterior să nu fie ultima țară NATO care să ratifice Suedia. Dar, din moment ce Turcia și-a dat aprobarea luna trecută, Ungaria reprezintă ultimul obstacol între Suedia și intrarea sa în alianță.

Întrebat ce a determinat țara sa să renunțe la opoziția față de aderarea Suediei la NATO, Orbán a răspuns: „A fi membri ai NATO înseamnă că suntem pregătiți să murim unii pentru alții. Se bazează pe respect reciproc. A fost înțelept să luăm acest proces într-un ritm adecvat”.

Kristersson nu a răspuns imediat în mod public la invitația de vizită a lui Orbán – care a venit la sfârșitul lunii ianuarie, când parlamentul turc a aprobat aderarea Suediei -, iar ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a lansat inițial avertismente de prudență.

La scurt timp după aceea, Kristersson a declarat că nu există nimic cu privire la care să se negocieze cu Ungaria. Dar la începutul acestei săptămâni, la câteva ore după ce liderul grupului parlamentar Fidesz, aflat la putere, a sugerat ca problema să fie ridicată în parlamentul ungar lunea viitoare.

Înainte ca liderii să urce pe podium, cele două țări au semnat un acord militar prin care Ungaria va cumpăra patru noi avioane Gripen din Suedia, care se vor adăuga celor 14 avioane achiziționate anterior.

Deși Orbán a insistat că nu vede vânzarea de avioane ca pe o „afacere”, a recunoscut că aceasta a ajutat relațiile dintre cele două țări. „Nu sunt doar mulțumit de rezultat”, a spus el. „M-am bucurat să reconstruiesc încrederea între cele două țări”.

Suedia a solicitat să adere la NATO în mai 2022, în același timp cu Finlanda, într-o schimbare istorică a politicii sale de securitate, provocată de invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie a aceluiași an.

În timp ce ratificarea Finlandei a avansat cu o viteză record, alăturându-se oficial în iulie anul trecut, cererea Suediei a rămas în urmă – nefiind ajutată de protestele globale legate de o serie de arderi publice ale Coranului în țară vara trecută.

Pe lângă NATO, cei doi lideri au mai discutat despre securitatea și apărarea UE, despre viitoarea președinție ungară a UE și despre planurile pentru un centru comun de cercetare în domeniul inteligenței artificiale.

Chiar dacă parlamentul Ungariei votează luni în favoarea Suediei, așa cum se așteaptă, ar putea exista încă loc pentru mai multe potențiale blocaje, deoarece va trebui să fie semnat de președinte. Președintele Ungariei, Katalin Novák, și-a anunțat recent demisia, astfel încât numirea unui nou președinte și decizia privind cererea de aderare la NATO a Suediei s-ar putea suprapune, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea fi trimisă la Curtea Constituțională.

Citește și