• Uniunea Europeană a schimbat mecanismul de export al vaccinurilor anti-COVID
  • Licențele de export se vor baza doar pe reciprocitate și proporționalitate
  • 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost găsite ascunse într-o fabrică din Italia

Uniunea Europeană și-a schimbat mecanismul de export al vaccinurilor anti-COVID. De acum încolo, licențele de export se vor baza doar pe reciprocitate și proporționalitate, spun oficialii UE.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene: „UE încă se confruntă cu o situație epidemiologică foarte gravă și continuă să exporte semnificativ către țări a căror situație epidemiologică este mai puțin gravă decât a noastră sau a căror vaccinare este mai avansată decât a noastră.”

Vor fi vizate țările cu o rată mare de imunizare și cele care nu își permit exporturile de doze. Restricțiile de export privesc țări producătoare de vaccinuri, ca SUA și Marea Britanie. Decizia ar putea genera tensiuni, dat fiind și contextul post-Brexit.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene: „În ciuda faptului că UE este unul dintre punctele-problemă ale pandemiei, este în același timp și cel mai mare exportator de vaccinuri. De exemplu, ați menționat, în mod specific, Marea Britanie. Chiar de la introducerea sistemului de autorizare a exportului, aproximativ 10 milioane de doze au fost exportate din UE în Regatul Unit și zero doze au fost exportate din Regatul Unit în UE.”

29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost găsite ascunse într-o fabrică din Italia, o cantitate pentru care se luptă Bruxelles-ul şi Londra. Au fost descoperite în urma vizitei lui Thierry Breton, comisar european pentru piața internă.