• Ursula von der Leyen va încerca să obțină un al doilea mandat la șefia Comisiei Europene.
  • Politicianul CDU, ales în funcție în 2019, va trebui să negocieze procesul Spitzenkandidaten după alegerile europene din iunie.
  • Ursula von der Leyen și-a păstrat cu prudență intențiile în ultimul an, deviind toate întrebările pe această temă.

Ursula von der Leyen va anunța că intenționează să candideze pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, în cadrul unei reuniuni a partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU) care va avea loc luni la Berlin, scrie The Guardian.

Șefa celei mai puternice instituții de la Bruxelles, von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, și-a păstrat cu prudență intențiile în ultimul an, deviind toate întrebările pe această temă.

Anunțarea candidaturii sale pentru încă cinci ani va marca primul pas într-o bătălie electorală de patru luni, care ar putea implica un câmp mai larg, unii speculând că premierul Estoniei, Kaja Kallas, ar putea candida pentru acest post în vară, când se va face alegerea finală.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

După ce a fost selectată de CDU, ea trebuie să obțină sprijinul altor două partide din cadrul Partidului Popular European (PPE), gruparea de centru-dreapta din Parlamentul European, care include și partidele aflate la putere în Grecia, Irlanda, Lituania și Suedia.

Ea trebuie apoi să câștige un vot la Congresul PPE din martie, care va avea loc la București, înainte de a se confrunta cu ultimul obstacol în iunie, atunci când începe adevărata negociere pentru posturile de conducere de la Bruxelles.

În cadrul procesului Spitzenkandidaten, alegerea președintelui Comisiei Europene este legată de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, programate pentru perioada 6-9 iunie.

Dar ceea ce se va întâmpla în iunie va fi determinat de procentul de voturi pe care îl va obține PPE după alegeri. În 2019, PPE a câștigat majoritatea mandatelor și s-ar fi putut aștepta ca candidatul lor, Manfred Weber, să fie numit în funcție. Dar el nu a reușit să construiască un sprijin transpartinic cu socialiștii, care s-au clasat pe locul al doilea, propunând un alt candidat de profil, Frans Timmermans.

Divizarea a creat spațiu pentru von der Leyen, care a fost un candidat surpriză din partea guvernului german. „Amintiți-vă, nimeni nu auzise de ea în 2019 și a trecut de la a fi ministrul apărării în Germania la a avea cel mai puternic post de la Bruxelles în câteva săptămâni”, a declarat un diplomat, amintind că ea nici măcar nu a făcut campanie pentru acest post.

Rolul de șef al diplomației, deținut în prezent de Josep Borrell, este pus la bătaie, la fel ca și cel de șef al Consiliului European, care facilitează relațiile dintre prim-miniștri și negociază pozițiile, adesea în situații dificile, cum ar fi recenta dispută cu Ungaria în legătură cu finanțarea pentru Ucraina.

După alegerile din iunie, aceste poziții vor fi probabil împărțite între două dintre celelalte mari grupări politice, în prezent socialiștii și democrații (S&D) și grupul liberal Renew al eurodeputaților.

Citește și