• Marți, Joe Biden a anunțat că dorește să mai stea încă patru ani la Casa Albă.
  • 70% dintre americani – și 51% dintre democrați – cred că nu ar trebui să candideze pentru al doilea mandat.
  • Biden este deja cel mai în vârstă președinte din istoria SUA.

Marți, Joe Biden a anunțat că dorește să mai stea încă patru ani la Casa Albă. Americanii, potrivit unui sondaj recent al NBC News, nu sunt atât de siguri. Sondajul arată că 70% dintre americani și 51% dintre democrați cred că nu ar trebui să candideze pentru al doilea mandat. Pentru aproximativ 50% dintre respondenții care nu îl mai vor pe Biden președinte vârsta sa este principala problemă, scrie BBC.

Biden este deja cel mai în vârstă președinte din istoria SUA. Dacă ar câștiga pentru a doua oară alegerile prezidențiale, ar fi inaugurat la 82 de ani și și-ar termina al doilea mandat de patru ani la 86 de ani. Potrivit tabelelor guvernului american, speranța medie de viață pentru un bărbat de 82 de ani este de 6,77 ani, cu o probabilitate de 8% de deces în următoarele 12 luni.

Videoclipul care anunță candidatura prezintă în linii mari planul său de a proteja „libertățile personale” și avertizează împotriva amenințărilor reprezentate de adversarii săi republicani, nu abordează direct problema vârstei. În schimb, acesta include secvențe cu un președinte animat – făcând jogging, părând implicat- pe o muzică instrumentală vibrantă.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

De asemenea, videoclipul o evidențiază în mod repetat pe vicepreședinta Kamala Harris, care ar prelua președinția în cazul în care Biden ar fi în incapacitate de muncă. În vârstă de 54 de ani, echipa lui Biden ar putea spera ca prezența ei să aducă un plus de viață în campanie.

Anul trecut, 54 de republicani din Camera Reprezentanților au semnat o scrisoare adresată Casei Albe în care își exprimau „îngrijorarea” cu privire la starea cognitivă a lui Biden și cereau ca acesta să facă un test pentru demență. Scrisoarea a continuat prin a enumera o serie de greșeli și declarații ale lui Biden în timpul mandatului său. „Aceste gafe recente nu sunt incidente izolate, deoarece fac parte dintr-un istoric mai larg al acțiunilor dumneavoastră care exemplifică declinul cognitiv”, se arată în scrisoare.

Acest tip de „îngrijorări” punctuale au fost reluate de Donald Trump, care este în prezent principalul pretendent la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024. La mitingurile politice din perioada premergătoare alegerilor parlamentare de la jumătatea mandatului de anul trecut, Trump a difuzat frecvent pentru mulțime o înregistrare video cu diversele gafe și derapaje ale lui Biden.

„Joe Biden nu poate vorbi clar” , a spus dl Trump când a prezentat videoclipul la un miting din octombrie în Arizona. „El nu poate gândi clar” . Potrivit lui Jim Messina, care a condus campania de realegere a lui Barack Obama în 2012, democrații ar putea conta pe Trump – care este cu doar patru ani mai tânăr decât Biden.

Cum va arăta campania lui Biden pentru 2024

De data aceasta, Biden se va bucura de beneficiile campaniei electorale în calitate de președinte în exercițiu. Aceasta include călătorii cu Air Force One și participarea la evenimente politice care sunt planificate meticulos nu doar de către personalul profesionist de campanie, ci și de către detașamentul de securitate extins al președintelui.

Este un tip de experiență foarte diferită de cea cu care trebuie să se confrunte candidații care nu sunt în funcție. Perioada de campanie frenetică pe care va trebui să o suporte poate fi măsurată în săptămâni și luni în a doua jumătate a anului 2024. Dacă Biden va candida din nou, 88% dintre democrați au declarat că își vor susține cu siguranță candidatul.

Ce spun americanii

„Biden este întotdeauna subestimat”, a declarat Shrum. „Biden a fost subestimat în 2020. Oamenii l-au dat la o parte după primele două primare, iar apoi a continuat să câștige alegerile primare cu o majoritate zdrobitoare” .
Videoclipul nu va fi suficient, potrivit consultantului politic veteran Bob Shrum, director al Center for the Political Future și fost consilier principal în campaniile prezidențiale ale democraților Al Gore și John Kerry. „Răspunzi la întrebările legate de vârstă prin desfășurarea unei campanii viguroase”, a declarat Shrum. „Nu răspunzi la ele vorbind despre ele” .

Citește și