• MApN a organizat o ceremonie militară la primirea Vânătorului de mine M270.
  • Pe două nave second hand din Marea Britanie, România plătește 150 milioane euro.
  • Nava are în dotare sistemul de drone subacvatice telecomandate SeaFox.
  • Peste 400 de mine sunt în derivă în Marea Neagră; 151 au fost distruse.

Cea mai nouă navă a Forțelor Navale Române, vânătorul de mine M270 Sublocotenent Ion Ghiculescu – prima din cele două nave din clasa Sandown cumpărate din Marea Britanie, a fost primită cu fast, marți, în portul militar din Constanța.

Deși e o navă second-hand, Construită la finalul anilor 90, ea a fost modernizată cu tehnologie de ultimă generație și va deveni una din cele mai avansate, dar și cele mai noi din arsenalul Marinei Militare Române.

Care vor fi misiunile acestei nave

Marșul vânătorului de mine către portul militar Constanța a început în data de 15 noiembrie și a durat mai bine de o lună, timp în care a parcurs aproximativ 4.500 de mile marine în apele Oceanului Atlantic, Mării Mediterane, Mării Marmara și Mării Negre.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

La bord, acestea se bazează pe trei sisteme cheie pentru detectarea, catalogarea și neutralizarea minelor:

Nava este interoperabilă cu structurile NATO, are un deplasament de 600 de tone, un echipaj de circa 40 de militari, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM). Navale au sisteme radar, sonar și armament de calibru mic (un tun de 30mm și mitraliere), iar scopul lor principal este de cercetare, detecție, clasificare, urmărire și distrugere/neutralizare a minelor marine.

Sonarul Thales 2093 de mare definiție, în bandă largă, operează la adâncimi variabile și este considerat a fi „de ultimă generație”; sistemul de management al luptei M-Cube este gândit special pentru operarea navelor tip vânător de mine și este capabil de operarea sistemelor autonome, iar sistemul de drone subacvatice telecomandate SeaFox permit identificarea și neutralizarea de la distanță a minelor de suprafață și de adâncime.

Citește și