- 47 de lideri europeni se întâlnesc astăzi în Republica Moldova pentru Summitul Comunității Politice Europene.
- Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat progresele enorme făcute de Republica Moldova.
- Klaus Iohannis pleacă în Republica Moldova pentru pentru a partcipa la summit.
Astăzi, 1 iunie, 47 de şefi de stat şi de guvern se întâlnesc la Castelul Mimi, o cramă aflată la sud-est de capitala Republicii Moldova, Chişinău. Cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE) de la înfiinţarea sa anul trecut reprezintă una dintre cele mai mari provocări logistice cu care s-a confruntat vreodată ţara vecină, anunță Mediafax. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa joi, 1 iunie, la Summitul Comunității Politice Europene (CPE), găzduit de R. Moldova. Informația a fost confirmată de către organizatorii evenimentului.
„Este de departe cele mai important eveniment, pentru ţara noastră, cel puţin de la Independenţă încoace. Este momentul în care vom avea la Chişinău aproape 50 de state, per ansamblu 50 de delegaţii, dintre care mulţi vor fi pentru prima dată în Republica Moldova şi în discuţiile cu care obiectivul nostru este să consolidăm, să fortificam rolul Republicii Moldova în familia de state europene”, a declarat Nicu Popescu, în cadrul unei conferinţe pe tema summit-ului, transmite agenţia de presă IPN, din Republica Moldova.
Comunitatea Politică Europeană unește liderii europeni din afara UE
Comunitatea Politică Europeană (CPE), un nou colectiv lansat în urma războiului Rusiei în Ucraina, este menită să reunească liderii europeni din afara UE. Peste 40 de lideri europeni vor fi prezenţi joi, inclusiv cei din toate cele 27 de ţări ale UE, plus ţări din afara UE, precum Marea Britanie şi Turcia, dar şi naţiunile din Balcanii de Vest. Reuniunea, care va avea loc în afara capitalei Moldovei, Chişinău, este al doilea summit organizat sub egida CPE, după reuniunea inaugurală de la Praga din octombrie anul trecut.
Încă de la summitul fondator de la Praga din octombrie anul trecut, membrii participanţi au declarat că noul format este util. Cancelarul german Olaf Scholz îl consideră o „inovaţie”, iar la summitul Consiliului Europei din Islanda din luna mai, acesta l-a lăudat ca fiind un forum bine conceput care a permis schimbul de informaţii fără presiunea de a consemna pe hârtie vreo decizie formală. Vorbind la Praga, preşedintele francez Emmanuel Macron, care a introdus şi implementat formatul, a mers chiar până la a anticipa că acesta ar putea fi un instrument de prevenire a războiului civil, pe care l-a descris ca fiind „boala copilăriei Europei”.
Subiectele de pe agenda celui mai important sumiit din Moldova
Toate problemele politice cu care liderii s-au luptat din 2022 vor fi abordate la summitul din Moldova, al cărei guvern se teme că va fi următoarea ţintă a agresiunii Moscovei dacă Rusia se va impune în Ucraina.
Subiectele de pe agenda celui mai important Summit din istoria Moldovei se găsesc următoarele teme:
- Războiul Rusiei împotriva Ucrainei
- Extinderea UE şi intensificarea cooperării între toate ţările europene, cu excepţia Rusiei şi a aliatului său apropiat, Belarus
Citește și