• SUA au anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina de 800 milioane dolari.
  • SUA oferă muniție cu dispersie, rachete HIMARS și PATRIOT, blindate Stryker și Bradley.
  • Munițiile cu dispersie pot fi lansate din avioane, rachete sau artilerie.

Statele Unite au anunțat furnizarea unui nou sprijin militar pentru Ucraina de 800 milioane dolari, în contextul conflictului cu Rusia, scrie The Guardian.

Această asistență include muniție cu efect de dispersie, rachete HIMARS și PATRIOT,
blindate Stryker și Bradley.

Munițiile cu dispersie sunt dispozitive care conțin o serie de bombe mai mici, cunoscute și sub denumirea de submuniții. Aceste bombe pot fi lansate din avioane, rachete sau artilerie.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Bombele cu dispersie sunt proiectate astfel încât, odată deschise, să elibereze bombele mai mici către o zonă țintă. Aceste bombe pot fi programate să explodeze în aer sau la impactul cu solul, generând schije care pot fi letale pentru trupele inamice sau pentru vehicule blindate, cum ar fi tancurile.

SUA a aprobat transferul de muniție cu dispersie pentru Ucraina

Administrația Biden a dat aprobarea pentru transferul de focoase destinate munițiilor controversate cu dispersie către Ucraina, în timp ce ucrainenii se angajează într-o contraofensivă de mai multe săptămâni pentru a obține câștiguri majore.

Schimbările din ultimele două săptămâni în condițiile de luptă din Ucraina au determinat oficialii americani să acorde o atenție sporită munițiilor cu dispersie, conform surselor citate. Oficialii ucraineni au cerut furnizarea acestor muniții de anul trecut, argumentând că ar avea nevoie de mai multă muniție pentru sistemele de artilerie și rachete furnizate de Occident, ajutând, totodată, la contracararea superiorității numerice a Rusiei în artilerie.

Cu toate acestea, Statele Unite au fost reticente să furnizeze astfel de muniții din cauza riscului pe care le-ar putea prezenta pentru civili și pentru că unele aliați cheie ai SUA, precum Regatul Unit, Franța și Germania, sunt semnatari ai tratatelor internaționale care interzic munițiile cu dispersie.

„Acestea ar avea, fără îndoială, un impact semnificativ pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial american.

Aceste arme eliberează bombe de dimensiuni mai mici pe o zonă extinsă, care pot rămâne nexplodate și prezintă un risc pe termen lung pentru cei care le întâlnesc, similar cu minele terestre.

Citește și: