• Emmanuel Macron a declarat că înțelege furia oamenilor cu privire la creșterea vârstei de pensionare, dar a insistat că aceasta este necesară.
  • Treptat, a adăugat el, „a munci mai mult produce, de asemenea, mai multă bogăție pentru întreaga noastră țară” .
  • Președintele s-a adresat Franței pentru prima dată de la semnarea controversatei sale reforme a pensiilor.

Într-un discurs televizat în direct către națiune, luni, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că înțelege furia oamenilor în legătură cu creșterea vârstei de pensionare, dar a insistat că este necesară.

Macron a spus că aceste schimbări erau necesare pentru a garanta pensia tuturor” , după ce a promulgat sâmbătă legea pensiilor.

Treptat, a adăugat el, a munci mai mult produce, de asemenea, mai multă bogăție pentru întreaga noastră țară” .

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Președintele s-a adresat Franței pentru prima dată de la semnarea controversatei sale reforme a pensiilor, confruntându-se cu avertismente că criza politică și socială declanșată de aceste schimbări nu s-a încheiat, scrie France24.

Discursul de seară dă startul unei bătălii probabil dificile pentru președintele francez, care încearcă să repare daunele aduse imaginii sale publice și politicii sale prin forțarea planului de pensii prin parlament luna trecută.

Înainte de discursul lui Macron, oponenții reformei au cerut ca oamenii să bată în oale și tigăi în toată Franța în timpul discursului său.

,,Macron nu ne ascultă? Noi nu-l vom asculta!” .

Macron a semnat legea sâmbătă dimineața devreme, la doar câteva ore după ce schimbarea pentru a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani fusese validată de Curtea Constituțională.

După trei luni de proteste și greve, stânga și sindicatele au promis că nu vor ceda și au avertizat că vor avea loc proteste în masă cu ocazia Zilei Muncii din 1 mai.

Sondajele de opinie au arătat în mod constant că majoritatea francezilor se opun în continuare reformei, pe care guvernul a impus-o în parlament folosind un mecanism care îi permite să fie adoptată fără vot.

Între timp, cota de popularitate a lui Macron a scăzut, unii analiști sugerând că acesta i-a dat un avans liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen în lunga campanie electorală din 2027.

Presa a numit-o pe scară largă o victorie de Pyrrhus” , după regele grec care i-a învins pe romani, dar și-a văzut cea mai mare parte a armatei distrusă în acest proces.

„Președintele haosului”

Macron a fost așteptat să se adreseze națiunii în jurul orei 18:00 GMT, au declarat surse prezidențiale, într-un discurs despre care purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a declarat sâmbătă că va fi în spiritul „pacificării” .

Însă liderul puternicului sindicat CGT, Sophie Binet, a declarat duminică, într-un interviu acordat unor ziare franceze, că Macron este „pe cale să devină președintele haosului” .

„Emmanuel Macron este departe de a fi terminat de gestionat criza socială și politică, pe care continuă să o agite într-un mod periculos”, afirmă Le Monde într-un editorial.

Acesta notează că Le Pen a fost singurul politician francez a cărui popularitate a fost stimulată în mod notabil de criză, în timp ce încrederea în instituțiile democratice ale țării a scăzut.

„Costul reformei pensiilor pare a fi exorbitant” , a mai spus publicația.

Criza vine, de asemenea, într-un moment de provocări tot mai mari pe scena internațională pentru Macron, care s-a confruntat cu acuzații de apropiere de China în timpul unei vizite la Beijing săptămâna trecută.

Hotărât să accelereze

Macron, în vârstă de 45 de ani, a venit la putere în 2017 promițând reforme în Franța și o nouă politică. Dar adversarii îl acuză de un comportament din ce în ce mai antidemocratic.

Le Pen a declarat că Macron are trei opțiuni pentru a pune capăt unei crize pe care el însuși a creat-o ” – un referendum asupra schimbărilor, alegeri legislative sau demisia.

Dar prim-ministrul Elisabeth Borne a promis sâmbătă că guvernul va continua cu mai multe reforme acum că a fost aprobată revizuirea pensiilor.

„Suntem hotărâți să accelerăm” ritmul reformelor, a declarat ea în fața consiliului național al partidului lui Macron.

Șefii de sindicat au făcut apel la un „val popular și istoric” de oameni în stradă pentru a se opune reformelor la 1 mai.

Ca un preludiu la protestele din 1 mai, sindicatele feroviare fac apel la o zi de „furie feroviară” pe 20 aprilie.

Citește și:

FOTO. Prima femeie director de la un centru NASA refuză să jure pe Biblie

Regele Charles al III-lea este mai bogat decât a fost Regina Elisabeta a II-a. Averea lui o depășește pe cea a soților Beckham

Un vas de război american navighează prin strâmtoarea Taiwan la câteva zile după exercițiile Chinei