- Reprezentanții Parlamentului României se întrunesc, joi, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul Marcel Ciolacu.
- Marcel Ciolacu va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului.
- Şedinţa începe la ora 12:00.
Joi, membrii Camerei Deputaţilor şi Senatulului se reunesc pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul Marcel Ciolacu, relatează presa internă. Premierul desemnat va prezenta programul de guvernare şi lista cu miniștri, conform programului.
Marcel Ciolacu, despre problemele din educație: ,,Sunt dispus oriunde și oricât să discut cu profesorii. Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor premier”. „Trebuie ca specialistii din educație să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți. România nu trebuie să mai aibă elevi care nu promovează bacul”.
„În acest guvern vor rămâne doar cei care muncesc. Trebuie să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce privește reforma pensiilor speciale. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, trebuie să nu mai avem două categorii de români, toți suntem egali. Susțin eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari”.
„Vom stimula munca și vom face românii să rămână în țară. La 1 ianuarie 2025 câștigul salarial mediu din România va ajunge la 1.000 de euro”. „Nu sunt perfect sau fără de păcat, pur și simplu sunt om”.
Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
Guvernul are parte de susținere din partea parlamentarilor PSD şi PNL, dar şi deputaţilor minorităţilor naţionale, 291 la număr. Partidele AUR şi USR au declarat că vor vota contra. Nu știm încă dacă parlamentarii UDMR vor susţine sau nu la vot Guvernul.
Decizia Parlamentului în privința acordării votului de încredere este semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului, iar ulterior acesta este înaintat preşedintelui României spre a numi Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi reprezentanți ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar fiecare membru în parte îşi va începe mandatul din momentul depunerii jurământului.
Miercuri, miniştrii nominalizați în Cabinetul Ciolacu au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind aviz pozitiv. Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi pro.
Citește și: