• Coreea de Nord a lansat o rachetă care a provocat confuzie în nordul Japoniei.
  • Imediat după lansarea acesteia, a fost emis un ordin de evacuare.
  • Ordinul a fost retras după 30 de minute.

Sirenele au răsunat în Hokkaido, Japonia, iar locuitorilor li s-a spus să „evacueze imediat” joi dimineață, scrie BBC. Autoritățile au declarat ulterior că racheta nu a aterizat în apropierea insulei și au retras alerta. Tensiunile au crescut în regiune, în condițiile în care Coreea de Nord a lansat deja 27 de rachete în acest an. Proiectilul a zburat aproximativ 1.000 km. Armata sud-coreeană a numit-o o „provocare gravă”.

Racheta ar avea o rază medie sau mai mare de acțiune, dar detaliile despre ce armă a fost testată joi dimineață nu au fost încă făcute publice.

Între timp, gărzile de coastă japoneze au declarat că racheta a căzut în apele din estul Coreei de Nord. Nu se poate confirma dacă racheta a zburat deasupra zonei economice exclusive a Japoniei. Școlile din Hokkaido și-au întârziat orele de începere și unele servicii de tren au fost suspendate, a relatat radiodifuzorul japonez NHK.

Recomandări

FERMIERII PROTESTEAZĂ LA BRUXELLES
CEL MAI CĂLDUROS FEBRUARIE DIN ISTORIE
CARE ESTE SECRETUL LONGEVITĂȚII
ROMÂNII, CONSUMATORI DE PRODUSE BIO
IOHANNIS MERGE LUNI LA PARIS
UN AVIATOR ȘI-A DAT FOC ÎN SEMN DE PROTEST

Ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, a precizat că lansările repetate de rachete ale Phenianului reprezintă o „amenințare gravă și iminentă” la adresa securității Japoniei.

Această ultimă lansare a avut loc la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat armatei sale să adopte o manieră „mai practică și mai ofensivă” în descurajarea războiului, după cum a relatat agenția sa media de stat KCNA.

În ultima săptămână, Coreea de Nord nu a mai răspuns la apelurile telefonice de două ori pe zi din Coreea de Sud, ceea ce a îngrijorat guvernul de la Seul.

Citește și