• Coreea de Nord a lansat o rachetă care a provocat confuzie în nordul Japoniei.
  • Imediat după lansarea acesteia, a fost emis un ordin de evacuare.
  • Ordinul a fost retras după 30 de minute.

Sirenele au răsunat în Hokkaido, Japonia, iar locuitorilor li s-a spus să „evacueze imediat” joi dimineață, scrie BBC. Autoritățile au declarat ulterior că racheta nu a aterizat în apropierea insulei și au retras alerta. Tensiunile au crescut în regiune, în condițiile în care Coreea de Nord a lansat deja 27 de rachete în acest an. Proiectilul a zburat aproximativ 1.000 km. Armata sud-coreeană a numit-o o „provocare gravă”.

Racheta ar avea o rază medie sau mai mare de acțiune, dar detaliile despre ce armă a fost testată joi dimineață nu au fost încă făcute publice.

Între timp, gărzile de coastă japoneze au declarat că racheta a căzut în apele din estul Coreei de Nord. Nu se poate confirma dacă racheta a zburat deasupra zonei economice exclusive a Japoniei. Școlile din Hokkaido și-au întârziat orele de începere și unele servicii de tren au fost suspendate, a relatat radiodifuzorul japonez NHK.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT

Ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, a precizat că lansările repetate de rachete ale Phenianului reprezintă o „amenințare gravă și iminentă” la adresa securității Japoniei.

Această ultimă lansare a avut loc la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat armatei sale să adopte o manieră „mai practică și mai ofensivă” în descurajarea războiului, după cum a relatat agenția sa media de stat KCNA.

În ultima săptămână, Coreea de Nord nu a mai răspuns la apelurile telefonice de două ori pe zi din Coreea de Sud, ceea ce a îngrijorat guvernul de la Seul.

Citește și