• SUA vor să evite influența Beijingului asupra TikTok.
  • CEO-ul TikTok, Shou Chew, neagă legăturile cu China.
  • ByteDance, proprietarul TikTok, este o firmă chineză.

Viitorul TikTok în SUA este incert după ce un proiect de lege ar putea interzice aplicația. Toate problemele pleacă de la influența pe care Guvernul chinez o are asupra aplicației folosite de 150 de milioane de americani. Conducerea se apără și neagă acuzațiile de control din partea Chinei.

Este TikTok o aplicație chineză?

Deși TikTok este deținută de ByteDance, o companie cu sediul în Beijing, aplicația nu a operat niciodată în China continentală. CEO-ul său, Shou Chew, a subliniat că TikTok este concentrată pe piețele globale, având sedii în Los Angeles și Singapore. Structura corporativă complicată a TikTok include companii înregistrate în Delaware și Insulele Cayman, dar proprietatea finală aparține ByteDance, cu baze în Beijing.

Ce se știe despre ByteDance?

Cu siguranță, ByteDance a fost fondată în Beijing în 2012 și deține o serie de aplicații populare în China, precum Douyin și Jinri Toutiao. Deși are investitori internaționali și o prezență globală, rădăcinile și operațiunile sale principale sunt în China. La o audiere în Congres, CEO-ul aplicației nu a răspuns direct întrebărilor despre afilierea chineză a ByteDance, menționând doar natura globală a companiei.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Cât control poate avea Guvernul chinez?

Este o întrebare care neliniștește și SUA, dar și UE. Și în ciuda asigurărilor că ByteDance nu este controlată de guvernul chinez, compania este obligată să aibă un comitet intern al Partidului Comunist Chinez.

Mai mult, Guvernul deține asa-zise actiuni de aur în unitatea chineză a ByteDance, Beijing Douyin Information Service. Legile chineze privind securitatea națională și cibernetică impun companiilor să colaboreze cu eforturile de informații ale statului, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la independența și securitatea datelor gestionate de TikTok.

Citește și