• Premierul Ungariei, Viktor Orban, ar putea deveni președintele Consiliului European din luna iulie.
  • Charles Michel a declarat că va candida la alegerile europarlamentare și, în cazul în care va fi ales, va renunța la funcție.
  • Analist politic: „Probabilitatea ca Orban să ocupe un loc de europarlamentar este mare.”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, ar putea deveni președintele Consiliului European din luna iulie. Scenariul a devenit plauzibil după anunțul făcut de actualul șef al insituției, Charles Michel, care a declarat că va candida la alegerile europarlamentare și, în cazul în care va fi ales, va renunța la funcție. Găsirea unui succesor până în iulie, atunci când Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, va genera o mare presiune pe șefii de guvern din UE. În cazul în care nu se decid asupra unui înlocuitor, Viktor Orban va intra automat în funcție.

Miroslav Tașcu Stavre, analist politic, spune că dacă dorința lui Orban se materializează lasă deschisă ușa discuțiilor la nivelul Uniunii Europene legată de mandatul președintelui Consiliului European. „Probabilitatea ca Orban să ocupe un loc de europarlamentar este mare.”

„Charles Michel a și fost premier în Belgia. Deci, practic premierul belgian va fi cel care asigură interimatul. Dacă acest interimat se prelungește după 1 iulie și urmează alegerile europarlamentare fără o comisie, abia să această situație, mandatul interimar al președintelui Consiliului European ar ajunge în mâna lui Victor Orban”, explică Miroslav Tașcu Stavre.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Citește și