• Musk a fumat marijuana în 2018 la podcastul „The Joe Rogan Experience”.
  • Spencer Shulem, CEO BuildBetter.ai, a spus că folosește LSD o dată la trei luni.
  • Silicon Valley are multă toleranță față de consumul de droguri și nu se fac teste.

Calea directă către creativitate și relaxarea sau începutul dependenței și probleme pentru cele mai importante companii ale lumii? Consumul de medicamente și substanțe, aflate la limita legii în SUA, sunt la ordinea zilei în Silicon Valley. Elon Musk e doar unul dintre consumatori.

Cum au ajuns psihedelicele subiect de debate în Silicon Valley

Debate-ul pornește de la faptul că legislația din Silicon Valley e foarte permisivă și nu include aceste medicamente și substanțe în lista de iligale. În același timp, ele pot produce efecte serioase asupra vieții celor care le consumă dar și asupra afacerilor lor de miliarde de dolari.

Analiza Wall Street Journal dă și câteva exemple. Musk este în fruntea listei mai ales datorită notorietății și a faptului că e cel mai bogat om din lume, însă și alți oameni de afaceri au recunoscut că folosesc astfel de substanțe. Bob Lee, fondatorul CashApp, a recunoscut în nenumărate rânduri că a consumat psihdelice în mod uzual. Aceste tabieturi ale lui au devenit de interes public abia după mortea acestuia, atunci când l-a autopsie s-a arătat că  consumase inclusiv ketamina, înainte de moartea sa.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Un alt exemplu este Spencer Shulem, CEO al startup-ului BuildBetter.ai, care a spus că folosește LSD aproximativ o dată la trei luni deoarece îi crește concentrarea și îl ajută să gândească mai creativ. Tot el spune că  oamenii de business cu un succes fulminant sunt aproape nevoiți să apeleze la astfel de substanțe pentru că presiunile asupra lor sunt extrem de mari și trebuie să facă cumva față cerințelor și așteptărilor extrem de ridicate. Fostul director executiv al startup-ului Iterable, Justin Zhu, a spus și el că a luat LSD o dată în 2019 și a fost concediat de consiliul de administrație al companiei aproape doi ani mai târziu.

El a fost pentru încălcări ale politicii firmei, cel puțin oficial. El a considerat că motivul a fost de fapt altul și astfel a intentat un proces împotriva companiei și a unora dintre membrii consiliului său de administrație, susținând că a fost concediat pentru că și-a exprimat plângeri privind discriminarea anti-asiatică și că problema consumului de LSD a fost un pretext.

Iar astea sunt doar câteva exemple. Folosirea psihedelicelor a fost subiectul unei cărți de succes a lui Michael Pollan în 2018, numită „Cum să vă răzgândiți”. În 2022 a urmat și  o serie de documente Netflix bazată pe carte. Fenomenul este unul extrem de amplu, astfel că valoarea pieței de psihedelice din SUA era de aproximativ 7 miliarde de dolari în 2022.

Citește și