• Christian Drosten recomandă reducerea coeficientului de reproducție a virusului printr-o intensificare a măsurilor restrictive.
  • Este puțin probabil ca numărul cazurilor să înceapă să scadă pe măsură ce se apropie vara. Dimpotrivă, dacă se vor relaxa măsurile restrictive vom putea fi martorii multor infectări în rândul persoanelor tinere.
  • Drosten este uimit de faptul că au apărut și încă apar îndoieli cu privire la infecțiozitatea copiilor.

Începutul campaniei de vaccinare a fost văzut ca o lumină la capătul tunelului, dar acum, odată cu apariția unor noi variante, mai contagioase, ale virusului, această lumină pare să își piardă din strălucire.

Renumitul virolog german Christian Drosten, directorul Institutului de Virologie de la clinica Charité din Berlin, vorbește într-un interviu acordat revistei Der Spiegel despre deficiențele gestionării pandemiei și despre actualele riscuri, prezentate de noile variante ale virusului.

Pericolul prezentat de varianta virusului din Marea Britanie

Întrebat fiind cât de periculoasă este situația din Germania în acest moment, dr. Drosten mărturisește că inițial a avut îndoieli cu privire la gradul de contagiozitate a variantei B.1.1.7, din Marea Britanie.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Acum însă, pe baza datelor solide ale unui studiu recent realizat la Oxford, știm căaceastă mutație este cu până la 35% mai contagioasă decât virusul inițial.

Acum virusul este, „din păcate, mai periculos decât dacă ar fi devenit mai mortal pentru că fiecare nou caz va infecta mai multe persoane și fiecare dintre acestea vor infecta, la rândul lor, mai multe persoane, astfel încât numărul de cazuri va crește exponențial”, spune Drosten.

testare marea britanie noua tulpină
Sursa Foto: Profimedia

Munca de acasă sau „work from home”

În privința măsurilor referitoare la lucrul de acasă, Drosten propune ca model de inspirație experiența irlandeză din toamnă.

Irlanda a introdus măsuri stricte în ceea ce privește lucrul de acasă și se pare că acestea au fost destul de eficiente.

Astfel de măsuri reduc drastic gradul de ocupare a transportului public. Trebuie acordat însă sprijin persoanele defavorizate din punct de vedere social.

munca de acasă în pandemie
Sursa Foto: Profimedia

Reducerea coeficientului de reproducție a virusului

Esențială este, după părerea dr. Drosten reducerea numărului de reproducție (R) a virusului, adică numărul mediu de infecții produse de o singură persoană purtătoare a virusului.

În prezent, în Germania acest număr este de 0,9, un număr care nu permite relaxarea măsurilor de siguranță. Cu un R de 0,9, ar fi nevoie de aproximativ o lună pentru a reduce numărul de infecții de coronavirus la jumătate, spune Drosten, ceea ce ar fi prea mult.

Printr-o intensificare a măsurilor restrictive ar trebui să se încerce reducerea acestui număr la 0,7.

Apoi, numărul cazurilor va scădea la jumătate în doar o săptămână și se poate ajunge la un punct în care se poate opri răspândirea variantei B.1.1.7 sau cel puțin s-ar asigura un avans.

testare coronavirus noua tulpină
Sursa Foto: Profimedia

Ce s-ar putea întâmpla în primăvară și în vară

Vor continua să existe focare, așa cum s-a întâmplat în China și în Australia. Dacă nu se vor respecta măsurile de carantină, dr. Drosten declară că este „îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla în primăvară și în vară”.

După ce persoanele în vârstă și poate o parte din grupurile de risc vor fi vaccinate, va exista „o imensă presiune economică, socială, politică și poate și una legală” pentru a se pune capăt măsurilor restrictive.

„Apoi, un număr foarte mare de oameni se vor infecta într-un timp scurt, mai mult decât ne putem imagina în acest moment. Nu vom avea 20.000 sau 30.000 de cazuri noi pe zi, ci până la 100.000, în cel mai rău caz. Și acestea vor fi, desigur, în primul rând persoanele mai tinere, explică Drosten.

Și, deși e mai puțin probabil ca tinerii să aibă la fel de multe simptome severe ca și persoanele în vârstă, fiind foarte mulți la număr, vor provoca ocuparea unităților de terapie intensivă, ceea ce va face ca mulți dintre ei să moară. Iar gravitatea acestui scenariu teribil nu poate fi atenuată decât prin reducerea numerelor.

tânăr coronavirus
Sursa Foto: Profimedia

Este puțin probabil ca numărul cazurilor să înceapă să scadă pe măsură ce se apropie vara

La întrebarea dacă putem acea siguranța că numărul cazurilor va începe să scadă în primăvară, pe măsură ce temperaturile vor crește, Drosten a răspuns negativ.

„Mă tem că va fi mai mult ca în Spania, unde numărul cazurilor a crescut rapid din nou după ce interdicțiile au fost ridicate, chiar dacă a fost destul de cald. Și în Africa de Sud, unde acum este vară, numărul cazurilor este tot la un nivel ridicat”, a precizat medicul.

În prezent, a spus el, este cercetată cu atenție varianta britanică și speră să existe rezultate în câteva săptămâni.

noua tulpină coronavirus
Sursa Foto: Profimedia

Care dintre noile mutații este cea mai periculoasă

Drosten consideră că, în rândul unei populații care încă nu este imunizată, varianta din Marea Britanie se poate răspândi pe cale largă, pentru că este mai contagioasă.

Variantele sud-africane și braziliene pot infecta persoanele care au avut deja boala, dar probabil acesta nu va fi un avantaj în mijlocul unei populații încă neimunizate.

Ceea ce înseamnă că virusul se va răspândi ici și colo pe parcursul anului viitor și vor apărea cu siguranță noi variante.

test coronavirus
Sursa Foto: Profimedia

Vaccinurile și noile variante ale virusului

„Una dintre mutațiile variantelor din Brazilia și din Africa de Sud a demonstrat deja că se poate sustrage apărării sistemului nostru imunitar. Dar asta nu înseamnă că vaccinurile vor fi ineficiente”, spune Drosten.

Anticorpii sunt doar o componentă a protecției imune, alta este imunitatea celulelor T, care oferă o protecție mult mai puternică împotriva unei progresii grave a bolii.

Chiar dacă virusul suferă mutații, acestea nu au efect asupra imunității oferite de celulele T. Astfel, „nu cred că trebuie să ne temem că vaccinurile vor fi ineficiente”, ne asigură virologul german.

vaccin coronavirus
Sursa Foto: Profimedia

Greșeli în abordarea pandemiei. Problema redeschiderii școlilor și relația specialiștilor cu publicul

Vorbind despre relația specialiștilor cu publicul, el fiind unul dintre susținătorii măsurilor restrictive stricte, Drosten consideră că a fost o greșeală încercarea de a se apăra pe Twitter împotriva atacurilor primite. „În general, am făcut greșeala de a petrece prea mult timp citind [postări de pe] Twitter”, spune el. „Asta te înnebunește”.

De asemenea, spune că a fost o „naivitate” din partea sa faptul că a făcut un scurt anunț pe Twitter, în care a descris rezultatele studiului despre încărcătura virală la copii, pentru că mulți oameni au perceput ca pe o provocare anunțul său .

În urma studiului realizat de el și de alți colegi ai săi, a atras atenția asupra pericolelor redeschiderii școlilor și a grădinițelor.

Problema închiderii școlilor a fost subiectul unor lungi dezbateri desfășurate marți în timpul întâlnirii dintre Merkel și guvernatorii landurilor germane.

școala acasă
Sursa Foto: Profimedia

„Ca să fiu sincer, chiar și dacă nu am fi realizat studiul despre încărcătura virală la copii, nu aș fi considerat că este posibil ca aceștia să nu fie afectați de SARS-CoV-2”, spune Drosten, care declară că este uimit de faptul că au apărut mereu și încă mai apar multe îndoieli cu privire la acest aspect. „Dintr-o perspectivă pur biologică, membrana mucoasă nu se schimbă atât de mult în timpul pubertății, ceea ce înseamnă că și copiii se pot infecta și pot fi contagioși, explică el.

Din cauza faptului că infecțiozitatea copiilor a fost negată în Germania atât de mult timp, nici nu s-au adoptat idei inteligente, practice, pentru menținerea școlilor deschise pe parcursul iernii, ceea ce, iarăși, specialistului i se pare „foarte uimitor”.

Virologul german crede că efectul vaccinărilor se va face simțit pe mijlocul toamnei, la nivelul întregii populații, și nu doar în sensul că vor fi protejate grupurile de risc.