• În România, au fost identificate cinci cazuri de infectare cu tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2
  • Raed Arafat se aşteaptă ca în următoarea perioadă numărul de contaminări cu această tulpină să crească
  • Varianta britanică este cu 70% mai contagioasă şi pune în alertă întrega lume

Una dintre noile tulpini de coronavirus și-a făcut apariția în Marea Britanie, apoi s-a răspândit în peste 60 de ţări. A ajuns şi la noi şi circulă inclusiv în rândul celor care nu au părăsit ţara. Avem cinci cazuri confirmate dintre care doar un bărbat din Suceava a călătorit la Londra.

Ultimul caz confirmat este un pensionar de 69 de ani, din Constanţa. Celelalte persoane care au această variantă de virus nu au avut forme grave. Au rămas în izolare la domiciliu cu  tratament de la medicul de familie.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, se aşteaptă ca în următoarea perioadă numărul de contaminări cu această tulpină să crească. Epidemiologul Octavian Jurma estimează că în următoarele 3 luni, 60% din cazurile din Bucureşti vor fi infecţii cu varianta britanică.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Varianta britanică este cu 70% mai contagioasă şi pune în alertă întrega lume. În Israel, toate zborurile au fost anulate, iar Marea Britanie şi Germania vor să înăsprească restricţiile.

La noi, ca să ştim cât de răspândită este tulpina e nevoie de o analiză de laborator specială, numită secvenţiere. Noi facem puţine deocamdată, deşi Comisia Europeană a cerut să analizăm între 5% şi 10% din testele pozitive.

Testarea noii tulpini a coronavirusului nu este deloc ieftină. Șefa INSP spune că o singură secvențiere a virusului costă 500 de euro.

„Există așa zisele tulpini suspecte. Am avut situatii în care anumite gene care sugereaza posibilitatea sa fie o tulpina de tip britanica care face pe omul de laborator sa supuna aceasta tulpina unui proces de secventiere. Este un proces laborios si costisitor. Din cate știu eu costă circa 500 de euro o secvențiere de tulpina”, a spus Adriana Pistol, şefa Institutului Naţional de Sănătate Publică.