• Viitorul vulturului de bronz care a onorat cândva nava de luptă nazistă Amiral Graf Spee rămâne incert după ce planurile de a-l topi au fost abandonate.
  • Vulturul, care are o anvergură a aripilor de 2,8 m și o înălțime de 2 m, strânge în brațe o svastică mare.
  • Atunci când a fost expus pentru scurt timp în urmă cu câțiva ani, Germania s-a plâns, cerând statului uruguayan să nu expună ,,accesorii naziste”.

Viitorul vulturului de bronz care a onorat cândva nava de luptă nazistă Amiral Graf Spee rămâne incert după ce planurile de a-l topi au fost abandonate, scrie BBC.

Vânătorii de comori au ridicat vulturul în 2006 în largul coastei Uruguayului, unde Graf Spee fusese scufundat în 1939 pentru a nu cădea în mâinile inamicului.

Un tribunal a decis anul trecut că aparține statului uruguayan, în apele căruia a fost găsit.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Președintele țării propusese transformarea acestuia într-o sculptură a unui porumbel.

Președintele Luis Lacalle Pou anunțase vineri planul de a topi vulturul de bronz, care cântărește 350 kg.

Vulturul, care are o anvergură a aripilor de 2,8 m și o înălțime de 2 m, strânge în brațe o svastică mare.

Vulturul de bronz al cuirasatului nazist salvat de la topitorie

FOTO – BBC

Acesta zăcea pe fundul râului Plate din 1939, când căpitanul navei Amiral Graf Spee a scufundat-o imediat după prima mare bătălie navală din cel de-al Doilea Război Mondial. Se temea că nava ar putea dezvălui secrete germane valoroase dacă ar fi fost confiscată de britanici.

Graf Spee a reprezentat o mare amenințare pentru forțele aliate în cel de-al Doilea Război Mondial, scufundând opt nave comerciale între izbucnirea războiului, în septembrie 1939, și sfârșitul aceluiași an.

FOTO – BBC

,,Ne-am gândit că acest simbol al războiului ar putea suferi o transformare într-un simbol al păcii sau al uniunii, precum un porumbel” , declarase vineri președintele.

Un sculptor uruguayan, Pablo Atchugarry, fusese însărcinat cu refacerea vulturului.

Atchugarry a acceptat ceea ce el a numit ,,provocarea de a transforma ura, războiul și distrugerea într-un simbol al păcii” .

Însă, doar două zile mai târziu, președintele Lacalle Pou a anunțat că ideea a fost abandonată.

,,În cele câteva ore care au trecut [de la anunț], o majoritate covârșitoare de oameni s-a manifestat care nu împărtășesc decizia. Atunci când urmărești pacea, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să creezi unitate, iar această [idee] în mod clar nu a făcut-o” , a declarat dl Lacalle Pou.

El nu a spus ce se va întâmpla acum cu bronzul.

Soarta vulturului – a cărui proprietate a făcut obiectul unei lungi bătălii juridice – a fost un subiect de controversă încă de când a fost ridicat din albia râului.

Bronzul, considerat un ,,accesoriu nazist”

Atunci când a fost expus pentru scurt timp în urmă cu câțiva ani, Germania s-a plâns, cerând statului uruguayan să nu expună ,,accesorii naziste”.

Atunci când un tribunal din Uruguay a decis că vulturul ar trebui scos la licitație pentru a plăti investitorii privați care au plătit pentru recuperarea sa din River Plate, Centrul Simon Wiesenthal, o organizație evreiască pentru drepturile omului dedicată cercetării și comemorării Holocaustului, a avertizat că ar putea cădea în mâinile simpatizanților naziști.

În timp ce Curtea Supremă din Uruguay a decis anul trecut că vulturul aparține statului uruguayan, guvernul uruguayan nu pare să fie mai aproape de a decide care ar trebui să fie soarta acestuia.

Citește și

Berlinul va semna un acord cu Intel după discuțiile avute cu fabrica de cipuri

Impozitarea celor mai bogați din lume ar combate atât schimbările climatice, cât și sărăcia

VIDEO. Creatorii serialului „Game of Thrones” au anunțat noul serial science-fiction „3 Body Problem”. Când va fi premiera