• Inițiativa „Cereale din Ucraina” a fost anunțată pentru prima dată de președintele Zelenski în timpul discursului său de la summitul G20.
  • În cadrul inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, aproape 500 de nave au părăsit porturile ucrainene.
  • În cadrul acestui proiect vor fi furnizate alimente din Ucraina către țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia.

Lansarea programului „Cereale din Ucraina” a fost anunțată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul Summitului internațional privind securitatea alimentară de la Kiev, la 26 noiembrie. În cadrul acestui proiect vor fi furnizate alimente din Ucraina către țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia.

La summit au participat, online și offline, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, prim-miniștrii Poloniei, Lituaniei, României, Belgiei, precum și președintele Ungariei, Katalin Novák, care a venit în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului de amploare.

„În cadrul inițiativei, se planifică trimiterea a cel puțin 60 de nave din porturile din Ucraina până la începutul primăverii anului viitor și cel puțin 10 pe lună. Către țările care se află sub amenințarea foametei și a secetei – toate acestea au mare nevoie de ajutor”, a declarat Zelenski.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

În cadrul inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, aproape 500 de nave au părăsit porturile ucrainene – este vorba de 12 milioane de tone de produse agricole pentru 40 de țări, a spus el. Potrivit președintelui, Rusia încearcă să „întârzie trecerea navelor” – linia de tranzit prin strâmtoarea Bosfor cuprinde peste 80 de nave. El a spus că Ucraina dorește o creștere a numărului de porturi și continuarea pe termen nelimitat a acestei inițiative.

Zelenski a propus crearea unui nou institut internațional pentru a răspunde tuturor amenințărilor globale – umanitare și de securitate – cu sediul la Kiev sau Odesa, „de unde va pleca în curând o navă în cadrul programului”.

Potrivit agenției de știri Interfax-Ucraina, Japonia (aproximativ 14 milioane de dolari), Germania (15 milioane de euro), Franța (6 milioane de euro), Belgia (10 milioane de euro) și Canada (aproximativ 22,4 milioane de dolari canadieni) au anunțat deja alocarea de fonduri pentru combaterea crizei alimentare mondiale în cadrul inițiativei, precum și pentru asigurarea aprovizionării cu cereale.

Inițiativa „Cereale din Ucraina” a fost anunțată pentru prima dată de președintele Zelenski în timpul discursului său de la summitul G20 din 15 noiembrie, când prima navă, Nord Vind, cu 27.000 de tone de grâu la bord, a plecat spre Etiopia.