Ziua Mondială a Populației. Cum va arăta lumea în 2050?

Oamenii de pe tot globul sărbătoresc ziua de 11 iulie drept Ziua Mondială a Populației – desemnată de Națiunile Unite pentru a concentra atenția asupra urgenței și importanței problemelor populației, inclusiv a relațiilor lor cu mediul și dezvoltarea umană, informează Al Jazeera.

În ultimele 12 luni, lumea a cunoscut două etape semnificative ale populației. În primul rând, în noiembrie 2022, populația globală a atins oficial opt miliarde de oameni. În al doilea rând, în aprilie a acestui an, India a depășit China devenind cea mai populată țară din lume, potrivit estimărilor ONU.

În timp ce populația lumii continuă să crească, ritmul creșterii acesteia este de fapt încetinit. La începutul acestui an, Coreea de Sud și-a doborât din nou propriul record pentru cea mai scăzută rată de fertilitate din lume, în timp ce alte țări din Asia, inclusiv Japonia și China, au înregistrat și cele mai scăzute rate ale natalității.

Populația lumii s-a triplat în 70 de ani

În 1955, pe Pământ erau 2,8 miliarde de oameni. Astăzi, aceasta este doar populația Indiei și a Chinei. Potrivit estimărilor Diviziei pentru Populație a Națiunilor Unite, lumea va ajunge la aproximativ 9,7 miliarde de oameni până în 2050.

Până în 2050, după India și China, Nigeria va deveni a treia cea mai populată națiune din lume, urmată de Statele Unite, Pakistan, Indonezia, Brazilia, Republica Democrată Congo, Etiopia și Bangladesh, în această ordine.

Populația globală a crescut de opt ori din 1800

Populația globală a crescut de opt ori din 1800, de la un miliard estimat în 1804 la opt miliarde în 2022. Această creștere poate fi atribuită în mare măsură dezvoltării medicinei moderne și industrializării agriculturii, care a stimulat aprovizionarea globală cu alimente.

Citește și

Exit mobile version