Ziua protestelor în Israel, în timpul vizitei președintelui în SUA. Joe Biden l-a invitat pe Netanyahu la Casa Albă

A fost ziua protestelor în Israel. Au avut loc manifestații antiguvernamentale în toată țara, bursa de la Tel Aviv a fost luată cu asalt, la fel și cartierul general al armatei israeliene, mai multe autostrăzi au fost blocate, iar în principalalele gări traficul a fost perturbat la orele de vârf.

A fost unul dintre cele mai mari proteste din ianuarie și până acum, de când israelienii ies în stradă pentru a contesta reforma justiției pe care vrea să o facă premierul Benjamin Netanyahu. Săptămâna trecută a fost votată în primă lectură o măsură de reformă care vizează anularea posibilității justiției de a se pronunța asupra ”caracterului rezonabil” al deciziilor guvernului. Marți au continuat dezbaterile, iar în zilele următoare urmează votul definitiv în parlament.

”Problema este că sistemul judiciar nu ar trebui politizat. Cred că aceste legi pe care încearcă să le treacă sunt părtinitoare, menite să îi protejeze pe ei. Nu există nicio modalitate de a ne asigura că cetățenii vor fi bine apărați sau că cineva ne va susține pe noi, cetățenii normali, contra deciziilor guvernului, spune Shakar Porat”, un avocat de 46 de ani ieșit în stradă la Tel Aviv.

Protestele prelungite pun în pericol economia Israelului. Fondul Monetar Internațional a avertizat că incertitudinea generată de proiectul de reformă poate dăuna creșterii economice.

”Am venit la sediul bursei pentru că este simbolul a ceea ce această dictatură nebună face economiei Israelului. Trage Israelul în jos de la de o națiune start-up, în creștere, pe locul doi după Silicon Valley. Am devenit o țară din lumea a treia, nu este nicio șansă pentru economie, pentru companiile high tech, pentru creșterea noastră fără democrație, fără același tip de valori pe care îl împărtășesc SUA: liberalism, egalitate pentru toți și libertate pentru toți cetățenii”, spune Tzvia Bader, care a protestat în fața Bursei.  

Președintele Isaac Herzog este la Washington. Joe Biden l-a invitat și pe Benjamin Netanyahu la Casa Albă

Cartierul general al armatei israeliene a fost luat cu asalt în principal de rezerviști. La sfârșitul săptămânii trecute, New York Times scria că armata israeliană riscă să rămână fără elită, rezerviștii au început deja să demisioneze. Protestul a avut loc în ziua în care președintele Isaac Herzog și-a început vizita la Washington. S-a întâlnit cu președintele Joe Biden, se va întâlni și cu vicepreședintele Kamala Harris și lideri ai congresului, iar miercuri va susține un discurs în fața congresului, cu ocazia aniversării a 75 de ani de independență a Israelului. Deși instituția președintelui are funcție reprezentativă în Israel, Isaac Herzog a cerut un compromis în privința legilor justiției. Mai multe grupuri israeliene din America și aleși democrați și-au exprimat îngrijorarea față de planul lui Benjamin Netanyahu. Cu toate astea, Joe Biden și-a arătat susținerea față de Israel.

”Este o prietenie care cred că nu poate fi distrusă și lucrăm împreună pentru a aduce mai multă stabilitate și integrare în Prientul Mijlociu. Lucrăm din greu. Și mai avem multe lucruri de făcut.”, a spus Joe Biden.  

Ca semn al bunelor intenții, în ajunul vizitei președintelui israelian, a fost anunțată și o vizită a lui Benjamin Netanyahu în Statele Unite. Din decembrie, de la alegerea sa, relațiile au fost reci. Dar luni seară biroul premierului israelian anunța o conversație ”lungă și călduroasă” între Benjamin Netanyahu și Joe Biden. Casa Albă a confirmat că a avut loc o convorbire între cei doi lideri și că a fost lansată o invitație pentru o vizită care va avea loc undeva la sfârșitul anului.

Citește și:

Exit mobile version