Conform unei analize ZF, în primele două luni din acest an, volumul de construcții rezidențiale a scăzut cu nu mai puțin de 41% față de perioada ianuarie-februarie 2023. Scăderea este dramatică, mai ales că vremea a fost foarte frumoasă și s-ar fi putut construi fără probleme. Unde totuși s-a mai construit, a venit din autorizațiile emise in anii anteriori.

Pentru cei din guvern, pentru Primul-Ministru, pentru Ministrul de Finanțe, pentru partidele de la guvernare, pentru autoritățile publice, adică pentru primării, acest lucru nu pare că reprezintă o problemă. Nu suntem în război, nu vin rușii peste noi, dar lucrările de construcții rezidențiale scad, iar acest lucru înseamnă nu numai că dezvoltatorii nu mai fac profit și nu se mai îmbogățesc, ci și că statul încasează taxe și impozite mai mici, nu se învârte economia, iar companiile de construcții, de materiale de construcții, oamenii, nu au de lucru. Fiecare este impactat într-un fel sau altul. Iar dacă statul nu are încasări din taxe și impozite mai bine crește taxele și impozitele dacă are nevoie de bani. Și are nevoie de bani foarte mulți.

Aș putea să înțeleg că o parte din această scădere a construcțiilor rezidențiale vine din faptul că dobânzile la creditele ipotecare și imobiliare sunt mari, iar lumea este încă precaută dacă să ia un credit ca să-și cumpere o locuință sau să-și renoveze apartamentul. Dar în acest moment, peste 60% din tranzacțiile imobiliare rezidențiale se fac pe bază de cash și mai puțin pe bază de credite. Așa că, principala problemă vine din modul în care se mișcă autoritățile locale în privința autorizațiilor, în privința dezvoltării și regenerării urbane, mai ales în orașele mari. Mai bine să stea clădirile vechi așa, și să se prăbușească peste noi, decât să fie refăcute fie și prin demolarea și realizarea unor construcții noi. Ca să obții o autorizație de construcție îți trebuie aproape doi ani, asta dacă o obții. Sunt sute de mii de oameni care ar vrea să vină într-o locuință nouă, care într-un fel sau altul ar avea și bani, dar dacă activitatea de construcții nu merge, nu au unde să se mute.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE

Foarte multă lume își pune problema de ce cresc prețurile, iar faptul că nu se construiește, că nu se dau autorizații de construcții, că piața este blocată, face ca prețul la apartamentele actuale să crească. Pentru că nu există o altă ofertă. Pot să înțeleg că industria din România scade pentru că depindem de Germania, care depinde de China. Dar în construcțiile rezidențiale depindem numai de noi, adică de autoritățile locale.