Anul 2022 a fost marcat de atacul Rusiei asupra Ucrainei și începerea unui război militar la granița noastră, de explozia prețurilor la energie, de creșterea inflației și începutul creșterii dobânzilor. ROBOR-ul a crescut până la 8,2% în octombrie 2022, față de 1,75% cu un an în urmă. Totuși, chiar și în aceste condiții vitrege, am avut o creștere economică de 4,7%.  Guvernul a reușit să închidă bugetul fără să crească taxele și impozitele ca să aducă mai mulți bani la buget.

Anul 2023 a fost marcat de scăderea inflației la jumătate, de la 16% la 7%, stabilizarea dobânzilor și chiar scăderea ROBOR -ului la 6,2%, dar economia și-a redus creșterea economică la numai 1,4%, ceea ce nu este suficient.  Fiscalitatea a crescut, guvernul Colacu venind cu primele modificări de taxe  și impozite. Deci, cum este mai bine? Cu sau fără inflație? Pentru că inflația, dintr-o perspectivă a statului, ajută mai mult bugetul. Anul 2024 va fi și mai complicat pentru că multe companii au pus investițiile pe hold, nu mai fac angajări și nici nu mai cresc salariile. Consumul și-a pierdut creșterea, ceea ce afectează în special companiile românești. De la 1 ianuarie urmează alte majorări de taxe și impozite, iar bugetul de stat nu prea se închide. Guvernul și partidele sunt mai degrabă cu ochii și mintea la cele patru rânduri de alegeri de anul viitor, decât la situația economică.

Degeaba companiile private cer guvernului să nu arunce economia și businessul în aer.  Guvenul vrea o creștere economică de 3,4%, o țintă considerată mult prea optimistă de către analiști. Nu știu cine va deschide șampania la anul, dar guvernul și cele două partide, PSD și PNL, care speră să guverneze împreună și în viitor, ar trebui să se uite cu mai mare atenție la economie și la ce au nevoie companiile private.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE