În 1623 apărea ediția princeps a pieselor lui Shakespeare, cu 36 de texte, inclusiv 18 inedite. Au trecut 400 de ani de atunci și majoritatea exegeților îl consideră pe „bardul de la Avon” drept cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză din lume. Numele lui a devenit renume.
– S-au păstrat din opera sa 38 de piese (unele scrise în colaborare), 154 de sonete, două poeme narative și alte poezii, traduse aproape peste tot în lume.
– A avut o carieră de succes la Londra, ca actor, scriitor și proprietar al unei companii de teatru numită „Oamenii Lordului Chamberlain”.
– Deși controversat ca aspect fizic, orientare sexuală, credință religioasă sau paternitatea operei, azi se știe că el este autorul majorității operelor sale.
– Cine nu a auzit de tragediile „Hamlet”, „Regele Lear”, Otello”, „Macbeth”, „Romeo și Julieta”, de comediile „Nevestele vesele din Windsor”, „Mult zgomot pentru nimic”, „Visul unei nopți de vară”, „Neguțătorul din Veneția”, de piesele istorice „Richard al II-lea” și Henric al VIII-lea”? Shakespeare a fost jucat masiv la Teatrul „Globe” și a fost apreciat inclusiv de regina Elisabeta I.
Shakespeare a făurit o lume, a dat numele unei epoci și a rămas un model pentru zeci de literaturi și sute de scriitori. Traducerea operei sale în românește a început în secolul al XIX-lea, iar influența sa asupra scriitorilor români a fost recunoscută de cele mai mari spirite ale literaturii române, de la Mihai Eminescu până la Eugen Ionescu și Marin Sorescu.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE