Gutuiul este originar din Asia din regiunea Caucazului.

Gutuiul a fost un fruct sacru în multe culturi. Grecii credeau că este sfânt pentru Afrodita, iar Pliniu cel Bătrân spunea că fructul te ferea de ochiul rău.

Zeița Venus a fost întruchipată adesea ținând o gutuie în mână. Se spunea că aceasta i-ar fi fost dăruită de Paris pentru a-i arăta dragostea.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT

În anul 594 î.Hr, magistratul Atenei, Solon, în timpul domniei sale a inclus gutuia în prăjiturile de nuntă. Mireasa obișnuia să mânânce gutuie pentru a-i indulci respirația înainte de a intra în camera conjugală.

Forma și culoarea gutuilor au inspirat mulți artiști, inclusiv Caravaggio și Van Gogh. În Pompei, gutuiul a fost găsit în lucrări de artă și mozaicuri și adesea apărea expus în laba unui urs.

De-a lungul istoriei gutuiul a fost considerat un simbol al norocului și al fertilității.

Fructul a fost favorizat de mulți monarhi și aristrocați. În secolul al V-lea, Apicius povestea în cartea lui de bucate, cum înăbușea fructele de gutui cu miere.

Bucătarii medievali condimentau gutuia cu piper, ghimbir, cuișoare , scorțișoară și nucșoară. Mai mult la banchetele medievale, nobili se bucurau de jeleu de gutui ca desert. Acesta se numea cotignac în Franța, Cotogna în Italia și carne de membrillo în Spania.

În epoca Tudorilor, gutuia era asocită cu dragostea. Fructele delicioase erau transformate în marmelade, care erau învelite în folie de aur pentru a fi folosite ca afrodiziac.

Toată lumea râvnea după gutui. Căsătoria dintre Catarina de Bragacanca din Portugalia și Carol al II-lea al Angliei nu numai că a oferit banii țării, dar a și dăruit o amplă cantitate de gutui și ceai.

Din Evul mediu până în perioada Renașterii, medicii recomandau consumul sucului de gutui pentru a trata bolile intestinale.

Astăzi, pe lângă calitățile digestive , gutuia te ajută să te menții în formă, să te eliberezi de stres și să îți îmbunătățești sănătatea ochilor.

Este bogată în fibre, potasiu, vitaminele C și A.

Dacă vrei să îți parfumezi hainele, pune-ți o gutuie în dulap. Se spune că fructele crude emană un miros a trandafiri și citrice.