• La mai bine de 42 de ani de la atentatul mortal cu bombă de la sinagoga din Paris, un tribunal din Paris a condamnat un profesor universitar.
  • Patru persoane au fost ucise și alte 38 au fost rănite în atentat.
  • Diab a refuzat să participe la proces, însă judecătorii i-au dat o condamnare pe viață.

La mai bine de 42 de ani de la atentatul mortal cu bombă de la sinagoga din Paris, un tribunal din Paris a condamnat un profesor universitar libanezo-canadian pentru comiterea atacului, scrie BBC.

Judecătorii au decis că Hassan Diab, în vârstă de 69 de ani, a fost tânărul care a amplasat motocicleta capcană pe strada Copernic, la 3 octombrie 1980. Patru persoane au fost ucise și alte 38 au fost rănite în atentat. Diab a refuzat să participe la proces, însă judecătorii i-au dat o condamnare pe viață.

Procurorii au susținut că era „dincolo de orice îndoială posibilă”  că el a fost autorul atentatului. Susținătorii săi au condamnat procesul ca fiind „vădit nedrept”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
Hassan Diab a negat implicarea în atentat și a refuzat să părăsească Canada pentru a asista la proces

Atentatul din Rue Copernic a fost primul care a vizat evreii din Franța de la cel de-al Doilea Război Mondial și a devenit un model pentru multe alte atacuri similare legate de militanți din Orientul Mijlociu în anii care au urmat. Ancheta, care a durat zeci de ani, a devenit un sinonim atât pentru confuzia judiciară prelungită, cât și pentru determinarea tenace a câtorva magistrați de a nu lăsa cazul să fie uitat.

Diab, în vârstă de 69 de ani, un libanez de origine palestiniană care a obținut cetățenia canadiană în 1993 și care predă sociologia la Ottawa, a fost numit suspect pentru prima dată pe baza unor noi dovezi în 1999, la aproape 20 de ani de la crime.

Citește și