Atentatorul de la sinagoga din Paris, condamnat după 43 de ani

La mai bine de 42 de ani de la atentatul mortal cu bombă de la sinagoga din Paris, un tribunal din Paris a condamnat un profesor universitar libanezo-canadian pentru comiterea atacului, scrie BBC.

Judecătorii au decis că Hassan Diab, în vârstă de 69 de ani, a fost tânărul care a amplasat motocicleta capcană pe strada Copernic, la 3 octombrie 1980. Patru persoane au fost ucise și alte 38 au fost rănite în atentat. Diab a refuzat să participe la proces, însă judecătorii i-au dat o condamnare pe viață.

Procurorii au susținut că era „dincolo de orice îndoială posibilă”  că el a fost autorul atentatului. Susținătorii săi au condamnat procesul ca fiind „vădit nedrept”.

Hassan Diab a negat implicarea în atentat și a refuzat să părăsească Canada pentru a asista la proces

Atentatul din Rue Copernic a fost primul care a vizat evreii din Franța de la cel de-al Doilea Război Mondial și a devenit un model pentru multe alte atacuri similare legate de militanți din Orientul Mijlociu în anii care au urmat. Ancheta, care a durat zeci de ani, a devenit un sinonim atât pentru confuzia judiciară prelungită, cât și pentru determinarea tenace a câtorva magistrați de a nu lăsa cazul să fie uitat.

Diab, în vârstă de 69 de ani, un libanez de origine palestiniană care a obținut cetățenia canadiană în 1993 și care predă sociologia la Ottawa, a fost numit suspect pentru prima dată pe baza unor noi dovezi în 1999, la aproape 20 de ani de la crime.

Citește și

Exit mobile version