• Secretarul de presă al preşedintelui rus spune că rușii sunt angajații unei companii de securitate privată și se aflau în tranzit.
  • Rușii ar fi avut bilete spre Istanbul, însă au ratat zborul.
  • „Cu toate astea, sperăm și suntem convinși că, în viitorul apropiat, colegii noștri din Belarus vor face lumină în acest caz și îi vor elibera”, adaugă Peskov.

Secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, spune că rușii reținuți în Belarus sunt angajații unei companii de securitate privată. Totodată, acesta a menționat că cei 33 de ruși se aflau în tranzit și au mai rămas în țară pentru că au ratat zborul, scrie Ria Novosti.

„În ceea ce privește informațiile despre motivul șederii acestor cetățeni, acum putem spune cu certitudine că se aflau în tranzit în Belarus. Ei trebuiau să ajungă într-o altă țară, iar șederea lor nu are nicio legătură cu Belarusul în sine sau cu afacerile din Belarus. Asupra lor nu au fost găsite obiecte ilegale și nu au comis nicio infracțiune„, a spus el, subliniind că deținuții aveau bilete spre Istanbul.

Potrivit lui Peskov, Moscova este îngrijorată de faptul că Minsk nu a justificat reținerea rușilor și nu le-a dat acces consular. Asta în timp ce ieri KGB-ul din Belarus a susținut că ruşii ar fi membrii grupului militar privat Wagner.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

„Cu toate astea, sperăm și suntem convinși că, în viitorul apropiat, colegii noștri din Belarus vor face lumină în acest caz și îi vor elibera”, adaugă el.

Acum două zile, agenția de presă Belta a scris că forţele de securitate din Belarus au primit informaţii despre sosirea a peste 200 de persoane în ţară „pentru a destabiliza situaţia din timpul campaniei electorale”. Ulterior, au anunțat reținerea a 33 de cetățeni ruși pe care i-au numit „mercenari ai companiei militare private din Wagner.”

Potrivit secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, Andrei Ravkov, a fost deschis un dosar penal în baza unui articol privind pregătirea unor acte de terorism. Inculpații riscă până la 20 de ani de închisoare.

Analiştii politici ruşi acuză că reţinerea ruşilor are o miză electorală, în timp ce Belarusul vorbeşte de o încercare de a destabilizarii situaţiei din timpul campaniei electorale.