- Candidații nu pot fi întrebați la interviul pentru angajare dacă vor să se vaccineze.
- Codul Muncii îți dă voie să pui întrebări numai despre aptitudinile candidatului.
- Claudia crede că e discriminare să fii respins pe motiv că nu vrei să te vaccinezi.
De un an, ai tot văzut afaceri cu pierderi uriașe sau chiar închise. Chiar dacă au fost supuși riscului, unii antreprenori nu au fost chiar așa de drastici.
Tiberiu Stoian e fondatorul unei fabrici de ambalaje biodegradabile. Din martie anul trecut, el a angajat 18 persoane, dar pe niciuna nu a obligat-o să se vaccineze.
Tiberiu Stoian, fondator EXONIA: „Mi s-a părut oarecum și ciudat să condiționez angajarea unui viitor coleg care poate chiar valoros din punct de vedere profesional de opinia lui cu privire la disponibilitatea de a se vaccina sau nu. Cred că ar putea să devină un pașaport peste tot, inclusiv în câmpul muncii. Nu pot să forțez pe cineva să facă un tratament că până la urmă ăsta e un tratament”
Dacă ești angajator, să știi că nu ai voie să întrebi candidații dacă s-au vaccinat sau nu. Uite de ce.
Advertisment
Claudia este avocat specializat pe dreptul muncii. Îți spune că atât timp cât vaccinul anti-Covid nu este reglementat încă prin lege, controlul medical obligatoriu dinaintea angajării nu poate include și o dispoziție de vaccin obligatoriu.
Claudia Gheorghiță, avocat: „Aceste informații furnizate de către un viitor candidat către angajatorul său sunt considerate date sensibile, conform GDPR-ului sau regulamentului 679/2016. Cele mai să zic plauzibile speței respective ar fi consimțământul, un interes legitim sau o obligație legală”
Recomandări
Partenerii noștri