• Stația GPL din Crevedia a primit 3 amenzi în 2020, în valoare totală de 50.000 de lei și funcționa fără autorizație sau documente.
  • Cei 5 angajați prezenți acolo pe 26 august figurau ca angajați la alt punct de lucru.
  • Adrian Cuculis, avocat: „Această firmă avea încă 25 de puncte de lucru. Trebuiau să deschidă dosare penale acolo încă de acum 3 ani”.

Două explozii au avut loc sâmbătă la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A. Două persoane au murit, iar 58 de persoane au fost rănite, 43 dintre aceștia sunt pompieri, polițiști și jandarmi, unii în stare gravă.

Firma care deținea punctul de lucru nu mai avea autorizație pentru funcționare din toamna anului 2020. Stația a primit 3 amenzi în 2020, în valoare totală de 50.000 de lei, dar asta nu a oprit-o să funcționeze ilegal. Stația avea voie să-și desfășoare activitatea, dar doar ca punct de parcare a cisternelor.

De ce au fost răniți zeci de pompieri în a doua explozie

Sindicaliștii Europol ridică numeroase semne de întrebare legate de intervenţia pompierilor de la Crevedia. Cosmin Andreica, sindicatist Europol: „Acei oameni au mers acolo efectiv ca și carne de tun. Exact acele echipamente care trebuiau să îi protejeze, vedem că au dispărut în flăcări. Am văzut acea cască topită, acel costum topit pe pompier… Nu se știe dacă aveau informațiile necesare, dacă au fost coordonați, dacă li s-a spus despre ce este vorba…”.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

În timp ce pompierii răniți erau la terapie intensivă sau transferaţi în străinătate pentru tratament, premierul Marcel Ciolacu se arată mulţumit de operațiune de salvare. Procurorii militari au început o anchetă ca să afle dacă operaţiunea de salvare a respectat procedurile.

Arafat: NU s-a respectat legislația. Este o stație ilegală.

Întrebat de jurnaliști cine se face vinovat moral de tragedia de la Crevedia, dr. Raed Arafat a spus că un lucru este evident: „Nu a fost respectată legislația”.

„În primul rând, oricând se întâmplă așa ceva trebuie să vedem locul în care s-a întâmplat și condițiile care au dus la accident, cine l-a generat și cum a fost generat. Un lucru este evident: nu a fost respectată legislația, nu au fost respectate condițiile. Este o stație care este legal închisă. Au comunicat ei că nu mai au activități, dar după care nu știu ce alte subterfugii au găsit ei ca să nu mai fie în competenția Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Deci, aici trebuie văzut ce s-a întâmplat. Și aici nu mai este treaba noastră, este treaba Procuraturii să verifice ce a fost, care sunt responsabilitățile clare și cui trebuie să fie adresate aceste responsabilități, care au dus în final la apariția acestei tragedii”, a spus șeful DSU.

Camerele video arată cum un șofer ar fi încercat să transfere gaz lichefiat printr-un furtun într-o altă cisternă goală și ar fi aruncat pe asfalt o țigară aprinsă. Procurorul General Alex Florența transmite că au fost depistate mai multe nereguli care ar fi putut cauza exploziile, la stația GPL din Crevedia.

Adrian Cuculis, avocat, spune la Aleph News că „această firmă avea încă 25 de puncte de lucru. Responsabilitatea revine autorității locale, revine organelor care ar fi trebuit să deschidă dosare penale acolo încă de acum 3 ani. Nu pot să funcționeze fără una dintre cele mai importante autorizații, cea de combatere a incendiilor pe zona incendiilor lucru”.

Primarul din Caracal s-a autosuspendat din funcție. Cine își asumă responsabilitatea?

Primarul din Caracal, al cărui fiu e acționar la firma din Crevedia, a anunțat că se autosuspendă din calitatea de membru al partidului și din toate funcțiile deținute în cadrul organizației PSD Caracal.

„ DNA-ul va avea o muncă teribilă pentru a identifica dacă nu cumva cineva a primit acolo o autorizație de funcționare inițială, chiar înainte de 2020. Pentru că pentru a primi o asemenea autorizație ai nevoie de o derogare masivă și ai nevoie de toate avizele să funcționezi din punct de vedere legal și din punct de vedere al siguranței de lucru.  A durat trei ani de zile până a fost provocată această tragedie, însă hazardul s-ar putea întâmpla oricând” a mai adăugat Adrian Cuculis.