- Regulile UEFA și FIFA care cer altor entități să le solicite permisiunea pentru a înființa noi turnee contravin legislației UE, a decis Curtea de Justiție a UE într-o hotărâre de referință.
- CJUE deschide ușa unor noi competiții în sportul mondial, printr-o serie de hotărâri care permit organismelor să desfășoare turnee consacrate.
- „Aceste hotărâri vor trimite unde de șoc în lumea sportului”, a spus Simon Leaf, avocat sportiv la Mishcon de Reya, adăugând că aceste decizii sunt „noutăți binevenite în industrie”, care vor duce la lansarea unor noi competiții în „viitorul apropiat”.
Hotărârea Curții Europene de Justiție de joi a uluit Fotbalul Mondial, declarând ilegale acțiunile UEFA și FIFA din 2021, organele de conducere ale sportului, împotriva SuperLigii Europene, scrie Financial Times.
CJUE a deschis săptămâna aceasta ușa pentru noi competiții în sportul mondial, cu hotărâri care permit organismelor concurente să desfășoare turnee consacrate.
Avocații și directorii spun că precedentele legale – inclusiv în ceea ce privește SuperLiga Europeană, o încercare de competiție de fotbal separatist – vor răsuna și în alte sporturi, precum tenisul, care sunt potențiale ținte pentru noi competiții bine finanțate.
„Această zi va rămâne în istorie”, a spus Florentino Perez, președintele clubului spaniol Real Madrid. „Este o zi extraordinară în istoria fotbalului și a altor sporturi”.
Între timp, o reverificare a unui caz din patinaj a confirmat că organismele de conducere i-au amenințat pe nedrept cu pedepse pe atleții care voiau să concureze într-o competiție neaprobată din Dubai.
Luate împreună, cele două verdicte aduc organismele de conducere sportive ferm sub legea concurenței, subminând puterile de lungă durată ale federațiilor internaționale de a-și apăra turneele de rivali.
„Aceste hotărâri vor trimite unde de șoc în lumea sportului”, a spus Simon Leaf, avocat sportiv la Mishcon de Reya, adăugând că aceste decizii sunt „noutăți binevenite în industrie”, care vor conduce la lansarea unor noi competiții în „viitorul apropiat”.
Competițiile separate
Federațiile sportive au trebuit să se adapteze la apariția unor turnee separate, precum LIV, un tur de golf neafiliat cu Turul PGA din SUA, sprijinit de fondul suveran de avere al Arabiei Saudite.
Investițiile masive ale Riadului în sportul global acoperă o gamă largă, de la fotbal și sporturi cu motor până la box și arte marțiale mixte. Fenomenul evadării din cadrul competițiilor sportive nu este nou: Formula 1 a văzut multiple echipe încercând să creeze propria lor competiție în 2009, iar Premier League a fost rezultatul unei astfel de evadări când a fost lansată în 1992. Sporturile precum tenisul au fost considerate vulnerabile la schimbări perturbatoare, deoarece jucătorii nu sunt legați contractual de cluburi.
Unele echipe de ciclism au încercat, de asemenea, să exploreze noi formate. Organizațiile de conducere și organizatorii de competiții au folosit regulile existente pentru a proteja status quo-ul, amenințând că vor pedepsi lipsa de loialitate.
Noii veniți au reacționat prin intermediul instanțelor de judecată, acuzând organizațiile existente de încălcarea legilor concurenței în Europa și SUA. Experții juridici afirmă că deciziile recente din Europa vor schimba modul în care organismele sportive pot opera, recunoscând că rolul lor în organizarea competițiilor este o activitate economică similară cu oricare alta. Asta înseamnă că utilizarea puterii lor de reglementare pentru a bloca competiția este acum supusă unor limite stricte.
André Pretorius, un partener la Herbert Smith Freehills specializat în dreptul concurenței, a subliniat că deciziile legate de fotbal și patinaj sunt „victorii semnificative pentru cei care doresc să conteste puterea extinsă a organismelor de guvernare sportivă de a aproba sau de a bloca noi competiții”.
Verdictele Curții Europene au venit în contextul unei decizii anterioare a unui tribunal din Marea Britanie, care a considerat că noile reguli globale ale FIFA care limitează comisioanele plătite agenților de fotbal sunt anticoncurențiale. Aceste reguli, programate să intre în vigoare în octombrie, se află acum într-o stare de incertitudine, așteptând rezolvarea unor contestații legale în Germania, Spania și alte țări.
Nick De Marco, un avocat britanic specializat în dreptul sportului, a remarcat că există semne că sistemul juridic începe să privească organismele sportive într-o lumină diferită: „Instanțele au recunoscut că sportul este o afacere mare și trebuie să respecte regulile concurenței. Nu poate funcționa ca un cartel. Organizații precum UEFA și FIFA sunt operațiuni comerciale imense, cu o influență enormă. Nu se mai pot ascunde în spatele ideii că sunt organizații sportive și pot face ce vor”.
Verdictul Curții Europene cu privire la fotbal nu va schimba brusc peisajul sportiv european. UEFA a subliniat că decizia este retroactivă și că au fost deja făcute modificări pentru a aborda problemele ridicate de Curtea Europeană de Justiție.
Citește și