• Germania, Franța, Marea Britanie iau în considerare creșterea numărului de militari.
  • România are sub 3.000 de militari rezerviști voluntari.
  • Nicolae Ciucă a declarat că armata are nevoie de 2 ani pentru a reintroduce serviciul miliar obligatoriu.
  • Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, vrea să crească numărul de militari la 100.000.

Serviciul militar obligatoriu este din nou discutat în Europa. Posibilitatea înfrângerii Ucrainei și amenințarea ca Donald Trump, dacă va câștiga un alt mandat de președinte, să abandoneze NATO au pus pe jur țările aliate din Europa. Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, spune că Europa trebuie să fie pregătită pentru război înainte de sfârșitul deceniului. El a descris renunțarea la serviciul militar obligatoriu drept o greșeală, conform unei analize The Economist. Nici România nu are destui militari, iar Nicolae Ciucă spune că armata are nevoie de doi ani să pregătească infrastructura pentru a reintroduce serviciul militar obligatoriu.

Ministrul german critică renunțarea la serviciul militar obligatoriu. Toate țările se confruntă cu o lipsă de militari, nu doar din NATO, ci și Rusia, China din cauză că tinerii nu mai vor să meargă în armată, nici măcar plătiți. Ministrul Apărării Naționale a transmis un comunicat că din 5.000 de locuri libere anul acesta scoase pentru gradul de soldat, doar jumătate s-au ocupat, chiar dacă un militar câștigă net, împreună cu norma de hrană, 4.000 de lei, sumă care, pentru destul de mulți este puțin, ținând cont că un militar nu se instruiește doar pentru luptă, ci este și grădinar când face sectoare exterioare, om de serviciu când face curățenie, mecanic când repară tancul.

Germania vrea să reintroducă un program de un an în care tinerii să facă serviciu militar voluntar. În România, avem deja serviciu militar voluntar, în care un tânăr primește 30% din venitul unui militar.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Citește și